3990 са личните лекари в България с 3680 практики. На

...
3990 са личните лекари в България с 3680 практики. На
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Неотложната помощ изпепели личните лекари

3990 са персоналните лекари в България с 3680 практики. На старта на системата са били 4500 практики и 5000 персонални лекари. Това е единствената сфера в нашето опазване на здравето, в която има спад. Това сподели пред bTV ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

„ Преди 10 години сме били в една розова мъгла. 46% са били сред 40 и 50 години. Сега едвам 13% са под 50 години. След 10 години, в случай че не се вземат незабавни ограничения, ще има страшна липса на персонални лекари. За страдание към този момент не можем да приказваме за обособени райони, които са застрашени. Почти всички персонални лекари се грижат за близо 2000 души, в случай че стандартът изисква фамилният доктор да има към 1000-1100 индивида “, добави още той.

По думите на доктор Маджаров няма друга сфера, в която работещият да е задължен да си е залепил телефона на вратата и всеки когато и да е да може да му звъни, защото и телефонните номера са част от персоналните данни. „ Няма и доктор в друга сфера, който да е задължен да го прави. Дори единствено това е задоволително за нежеланието на лекарите да работят в първичната помощ “, сподели той.

Д-р Маджаров заяви още, че сред 50 и 100 индивида дневно минават през кабинетите на персоналните лекари. „ Те би трябвало да вършат профилактични прегледи. Държавата обаче афишира грипна зараза и това стопира прегледите, което не им разрешава да изпълнят заложените цели. Това е прекомерно огромна отговорност за 3990 души “, безапелационен беше ръководителят на БЛС.

Според него всеки пациент е почувствал на гърба си претовареността на персоналния си доктор, като това от време на време се показва с неприятно отношение или индиферентност.

Д-р Маджаров беше безапелационен, че с цел да се трансформират нещата, неотложната помощ би трябвало да се отстрани неотложно от пакета с действия на персоналните лекари, тъй като тя ги е изпепелила. „ Телефонните им номера също би трябвало да бъдат отстранени от вратите, тъй като като всички хора и те имат потребност от отмора. Да се основат тласъци, каквито бяха при старта на промяната, както и да се създадат промени в метода на образование и специализация “, предложи той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР