3900 са здравноосигурените пациенти с диагноза лупус през 2018 г.

...
3900 са здравноосигурените пациенти с диагноза лупус през 2018 г.
Коментари Харесай

Пациенти с лупус алармират за липса на медикаменти за терапия

3900 са здравноосигурените пациенти с диагноза лупус през 2018 година Данните са на Националната здравноосигурителна каса.

НЗОК заплаща отчасти два медикамента за съществена терапия на лупус и изцяло заплаща скъпоструващ биологичен медикамент, който се отпуска от спецализирана комисия. Това изясни доктор Елиана Карамфилова от Здравната каса на полемика, инициирана от Организацията на пациентите с ревматологични болести в България в границите на Седмицата за осведоменост за ревматичните болести в България.

Тя заяви, че през тази година от листата на реимбурсираните лекарства са отпаднали нестероидни противовъзпалителни и кортикостероидни препарати заради отвод на компаниите да ги внасят.

Председателят на Организацията на пациентите с ревматологични болести в България Боряна Ботева насочи вниманието върху късната диагноза на лупуса, която нормално се бави шест години след проявата на първите признаци.

От своя страна проф. Доброслав Кюркчиев от Имунологичната лаборатория на Университетска болница " Св. Иван Рилски " изясни, че диагностиката закъснява заради обстоятелството, че клиничните признаци на лупуса са сходни със признаците на доста други болести. Според него общопрактикуващите лекари нямат подготовка да го разпознава т, а пациентите не се съветват със експерти ревматолози.

Той уточни, че сега в Имунологичната лаборатория на университетска болница " Св. Иван Рилски " се работи по план за ранно разкриване на лупус, синдром на Сьогрен и систематична склероза. Той е ориентиран главно към дамите, тъй като те най-често страдат от тези болести, изясни проф. Кюркчиев, допълвайки, че съотношението по отношение на засегнатите мъже е 9:1.

На срещата пациентите с лупус сигнализираха, че от края на 2018 година мъчно намират на пазара съществени лекарства за терапия. Те сложиха и казуса за офлейбъл използването на Имуновенин, който потвърдено усъвършенства положението на хората, страдащи от лупус. Здравната каса обаче няма право да го реимбурсира, защото потреблението му за терапия на лупус не е подкрепено с клинично изследване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР