'Топлофикация Русе алармира, че днес е получила официално писмо от

...
'Топлофикация Русе алармира, че днес е получила официално писмо от
Коментари Харесай

Инж.Севдалин Желев: Ако Брикел затвори, Русе остава на студено през зимата

'Топлофикация Русе " сигнализира, че през днешния ден е получила публично писмо от " Брикел ", с който влиза в търговски връзки. С писмото „ Брикел “ осведоми, че съществува сериозна заплаха в обозримо бъдеще сдружението да бъде наложително затворено, което ще докара до неосъществяване на към този момент контрактувани бъдещи доставки на обогатено енергийно гориво. Това от своя страна ще заплаши естественото протичане на отоплителния сезон в гр. Русе ", съобщи инж. Севдалин Желев, шеф на топлофикационното дружество.

Поради неналичието на съветски въглища поради войната в Украйна, Топлофикация Русе се е заела с нелеката задача за реорганизация на една от главните мощности. До няколко месеца казан №5 ще бъде тотално преустроен, с цел да работи с обогатено енергийно гориво, което се създава само в Брикел. Дейностите по плана към този момент са стартирали и за реализацията му е отделена извънредно огромна сума, равняваща се на няколко милионе лв..

„ Частичното прекосяване към обогатено енергийно гориво е една от дребното други възможности на съветските въглища, които можем да осигурим задоволително бързо “, сподели инж. Севдалин Желев.

Той изясни, че обогатеното енергийно гориво, което се създава в Брикетна фабрика на „ Брикел “ ще спомогне за поддържане на положителни екологични индикатори и понижаване на количеството въглеродни излъчвания, които би трябвало да се купуват наложително от всички емитенти.

Припомняме, че единствено в последната година цената на въглеродните излъчвания се подвигна 3 пъти. Към момента за всеки звук изгорени въглища всяка една топлофикация е задължена да заплаща към 90 евро.

„ Дружества като „ Топлофикация Русе “ изгарят по няколко хиляди тона въглища всеки ден, което прави разходът за въглеродни излъчвания един от най-големите за всяка топлофикация, която към момента употребява въглища за главно гориво “, сподели инж. Севдалин Желев.

В тази връзка множеството въглищни топлофикации в страната са стартирали стратегии за диверсификация на горивния микс и замяната на въглищата с по-щадящи за околната среда други възможности. „ Топлофикация Русе “ за момента е избрала за своята енергийна промяна природен газ, биомаса и обогатено енергийно гориво.

" Надяваме се в в обстановка на обостроена енергийна рецесия на територията на цяла Европа да не се позволява затваряне на централи. Всяка една Топлофикация способства за енергийната непоклатимост на страната. Брикел е единственият прозводител на обогатено енергийно гориво в България и огромна част от ТЕЦ-овете в страната разчитат на доставките. Доколкото съм осведомен с метода на приемане на обогатено енергийно гориво, то се създава с топлинната сила, която се генерира от работата на горивната апаратура т.е. без индустриална активност няма по какъв начин да се генерира топлинна сила, която да се употребява за превръщането на елементарните въглища от Мини Марица Изток в обогатено гориво ", съобщи инж Желев. Той акцентира, че в случай че се допусне производството и доставките на обогатено енергийно гориво за българските централи да бъде прекратено, цялата енергийна система ще рухне.

Директорът сигнализира, че спирането на доставките на обогатено енергийно гориво ще докара до дефицит на електрическа сила в страната, който евентуално няма да може да бъде затрупан от съществуващите източници на сила. Директорът изрази подозрение, че евентуално ще се стигне до режим на тока, тъй като вносът също не е алтернатива, поради високите цени на европейските пазари.

„ Спирането на производството на обогатено енергийно гориво ще остави без централно отопление гр. Русе, както и други български градове! Ще се наложи стотици хиляди българи да търсят други възможности за отопление, които ще им излязат доста по-скъпо. Абсурдно е поради сериозната икономическа рецесия, която докара до голяма инфлация, да се стопира достъпът на българските жители до най-евтината алтернатива за отопление през зимата! “, сподели инж. Севдалин Желев.

По думите му без значение от новите цени на топлинната сила, централното отопление остава най-евтиният вид за отопление у дома или в офиса. По думите му във всички топлофицирани градове държавните институции, лечебните заведения, учебните заведения и детските градини всекидневно употребяват централно отопление.

Директорът на " Топлофикация Русе " попита, в случай че " Брикел " бъде затворен кой персонално ще поеме отговорността да остави няколко огромни български града без централно отопление.

Инж. Севдалин Желев съобщи, че от сдружението възнамеряват да изпратят публични писма до кмета и регионалния шеф, с цел да ги осведомят, че съществува опция да бъдат възпрепятствани да обезпечат обикновено протичане на отоплителния сезон, в случай че " Брикел " бъде затворен.
„ Всички български топлофикации сме се заели извънредно съществено с идеята за промяна на българската енергетика посредством поетапно унищожаване на въглищата и по-мащабно нахлуване на по-екологичните горива, каквито са биомасата, биогазът, природният газ, а за какво не вбъдеще и водородът, на който се разпореждат толкоз огромни очаквания. Нека не се позволява апокалипсис в българската енергетика! “, сподели инж. Севдалин Желев.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР