''Защо в обвиненията не присъства проблема с предметите с културно-историческа

...
''Защо в обвиненията не присъства проблема с предметите с културно-историческа
Коментари Харесай

Адв. Гайдарски пред ФАКТИ: Тъжно е, че сме стигнали дотам да чакаме на Васил Божков

''Защо в обвиняванията не участва казуса с предметите с културно-историческа стойност: ''Струва ми се, че във връзка с артефактите, които има господин Божков, а и по отношение на наказателните производства против него, отнемането на тези артефакти е по-скоро с медийна цел, в сравнение с с наказателно-процесуална. А и с назидателна цел. Както е с негови близки хора, по този начин е и с най-близките му неодушевени предмети. Но тук има един различен сериозен проблем, че самият статут на тези движимости е заложен в Закона за културното завещание и в нормативните актове, свързани с неговото използване. Българското общество по този начин и не получи отговор, откакто по този начин или другояче тези предмети, тези артефакти са под контрола на страната, респективно Министерство на културата, нямаше никаква спънка контролът да бъде повишен и затегнат, като да вземем за пример самите места, където те се обитават да бъдат запечатани под контрола на Министерство на вътрешните работи и Министерство на културата. Никой не разбра каква беше повода да се изнасят'', това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Стефан Гайдарски.

''Няма никакъв спор, че господин Божков е прав, че би могло да се доближи до такива провали върху тези артефакти, които просто да не са същите, да нямат нищо общо със цената, която са имали преди. Защото там условията за мокрота, за температура, са толкоз строги, че и минимално нарушение на стандарта води до съществени последици'', продължи юристът по тематиката с артефактите на Васил Божков.

Защо другите частни сбирки в България може да съществуват, а тази на Васил Божков би трябвало да бъде отнета, запита водещата Маринкова своя посетител, а той отговори по този начин: '' Аз не съм останал с усещане, че офанзивата против господин Божков е съсредоточена върху неговата сбирка, тя е вторичен детайл от огромния сеир, който следим.''
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР