''Всъщност, Борисов е много хитър. Той се опитва да седи

...
''Всъщност, Борисов е много хитър. Той се опитва да седи
Коментари Харесай

Настимир Ананиев пред ФАКТИ: Меркел трябва да посочи корупцията в България

''Всъщност, Борисов е доста остроумен. Той се пробва да седи под радара на европейските институции, като се е фокусирал да си прави нещата, които си прави в България. Той не прави никакви проблеми на европейско равнище, пробва се и тук в България по никакъв метод да не визира малцинствата, тъй като това ще породи една ответна реакция в Европа, и също по този начин там, по този начин да се каже, неприятните са Вишеградската четворка най-много. И той най-много Унгария, Полша, Чехия ненапълно. Всъщност, те лишават това внимание, което би трябвало да се насочи към България''. Това съобщи Настимир Ананиев, ръководител на европейската партия ''Волт'', пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

Ананиев и неговите съпартийци са измежду най-активните на митингите против държавното управление и основния прокурор.

''Нали знаете тази фотография, където Меркел показва маската на Борисов, която е поставена изкривено, само че тя в действителност би трябвало да уточни корупцията в България. А не неговата маска. Ние това чакаме в действителност, Ако не желаеме да имаме двойни стандарти, които сега, за жалост, управлението в Европейския съюз демонстрира. Най-вече управлението на Европейската национална партия. На 10 юли, два дни откакто започнаха митингите, които започнаха на 8 юли, Манфред Вебер, който е ръководителят на групата на депутатите на ЕНП в Европарламента, излезе с позиция, в която сподели, че те поддържат държавното управление на Борисов и неговата битка с корупцията, което в действителност взриви всички проевропейци, в това число и мен, защото даде доста неверен сигнал. Сигнал, който мигновено се употребява от антиевропейските придвижвания, които споделиха: ''Вижте, тя Европа изобщо не я грижа за вас''. Тук всеки среща корупцията на разнообразни равнища, излизат непрестанно следствия, журналистически, за разнообразни схеми, а няма съвсем никаква реакция. Разбира се, тъй като прокуратурата нали обикаля селата, вместо да се концентрира върху корупцията на високите етажи във властта. По този метод се дава опция на тези антиевропейски придвижвания да получават още по-голяма поддръжка. Затова ние (б.р. ВОЛТ) се задействахме с няколко разнообразни неща, направихме един хаштаг ManfredWeberwhy, пуснахме писмо до Давид Сасоли, който е ръководителят на Европейският парламент, и го поканихме в България. Казахме му: ''Заповядайте на митингите, елате да видите за какво два месеца към този момент европейски жители стачкуват, против какво стачкуват, до момента в който в това време Европа е вперила очи в Беларус''. Тогава мисля, че беше към 60-ия ден на митингите. В Беларус не се случва нищо по-различно от това, което се случва в България. Логиката е, че Беларус е страна отвън Европейския съюз, само че с цел да имаме мощна Европа, която да бъде мощен състезател на геополитическата сцена, тя би трябвало да си оправи къщичката от вътрешната страна. А оправянето на тази къщурка включва да се оправи и това, което се случва в България - неналичието на правова страна, тотално неспазване на законите. Вчера митингът го сподели това нещо. Свободното напредване на хората беше спряно без безусловно никаква заповед. Единствено кметицата Фандъкова, която апропо изчезна, тя тотално се е покрила, няма я на никое място, тя само може да издаде заповед за прекъсване на този митинг или нещо такова. Ние поискахме такава заповед през вчерашния ден, тя не ни беше предоставена. Давам го като образец за беззаконието, което се случва като цяло'', съобщи още Настимир Ананиев.

''Един служител на реда се търси за лъжесвидетелстване, тъй като е декларирал, че е бил на две разнообразни места и е станал очевидец едновременно за двама разнообразни индивида, които сякаш били еди-какво си'', вметна той.

За 29-те въпроси от евродепутати към изпълнителната власт и прокуратурата в България, ръководителят на ''Волт'' в България сподели следното:

''Знакът, който през вчерашния ден беше даден с наличието на Даниел Фройнд на митинга, той е евродепутат от ''Зелените'', само че той е освен евродепутат, той е в LIBE комисията. Тя е разграничена - едната се занимава с бежанците и мигрантите, другата се занимава с корупцията и правовия ред като цяло. Той е зам.-председател на тази част (б.р. втората посочена). Той през вчерашния ден даде едно доста мощно слово пред протестиращите. Заяви: ''Ние работим в Европарламента, знаем какви са ви проблемите, дръжте фронта тук в България, дружно ще реализираме тази цел''. Може би да е по-бавно поради бюрокрацията като цяло. Но се вижда, че и Европейската национална партия даде обратно. Миналата седмица имаха едно събитие, в което трябваше да изразят една такава поддръжка за Борисов, той доста се молеше за тази поддръжка. Единствено хората от ФИДЕС на Орбан дадоха тази поддръжка. Макар че си мислят, че което се случва в България е в България, те ще платят политическата цена и в личната си страна, тъй като не можеш да имаш такъя двоен стандарт и да бъдеш двуличник, в действителност. Да приказваш, че като цяло си срещу корупцията и всичко останало, а да го разрешаваш това нещо да се случва в България.''

Тъй като аз слушах вашия диалог с господин Хаджигенов, когато дискутирахте какъв брой индивида са участвали на митингите, социолозите споделиха, преди 3 дни излезе изследването, 67% от българите поддържат митингите и техните претенции. В предния месец този % беше 60. Ще продължава да се подвига, тъй като хората виждат в каква обстановка живеят. Вижте ограниченията против Коронавирус, който ни удари, последната рецесия. Все още търся хора, до които е стигнала някаква помощ от 4-те милиарда, които към този момент се изхарчиха. Взехме нов заем от 5 милиарда без да знаем защо е'', разяснява още Ананиев.

''Всъщност, тук имаме една политическа игра, която постоянно е дразнела всички - и хората в България и европейците като цяло. Когато се виждат политическите сделки, те лъсват. Знаете, че Борисов беше един от първите, които поддържаха Манфред Вебер, когато той трябваше да се кандидатира за ръководител на Европейската комисия. Но там Макрон изскочи в последния миг, явно не му харесваше кандидатурата на Манфред Вербер, изигра си добре картите и беше поставена Урсула фон дер Лайен като ръководител на Европейска комисия. Както ви споделих, Борисов стои под радара, пробва се да не бъде забелязван, да не прави проблеми. Разбира се, той употребява, че пази границата надали не и че ние стопираме целия мигрантски поток. Но в действителност всички знаем, че това го прави Ердоган. И то с милиардите на Европа. Знаете какъв брой милиарда и там се заплащат. Представяте ли си Ердоган да пусне милионите бежанци и ние да успеем да ги спрем в България? Аз това не мога да си го показва, в случай че стане. Защото виждаме в какво положение е като цяло инфраструктурата, дори и прословутата ограда, която се пробваха като значка да си закачат, се видя, че на доста места към този момент е паднала, тъй като е издигната небрежно. Целта е, както постоянно за множеството нещата в България, да се усвоят едни средства без да се види какво се случва'', добави политикът.

По въпроса за пакета ''Мобилност'', Ананиев установи, че Франция е защитила своя стопански интерес, а България не е и по тази причина са отговорни представителите ни в Европейския парламент.

''Нищо не доближи до елементарния човек и до дребния бизнес. Аз се разхождам по центъра, а и вие като се разхождате ще видите стотиците празни магазинчета и заведения. Това е фалирал бизнес, който е затворил, тъй като нищо не стигна до него. В цяла Европа се взеха съответни ограничения, с цел да може хората и бизнесът, който създава работни места и стопанска система, да се преборят с кризата'', повтори се той за слабата икономическа помощ, която оказа страната на хората и бизнеса, ощетени от затварянията поради COVID-19.

''Навсякъде има боязън, вижда се този боязън, вижда се тази взаимозависимост. Вчера празнувахме НезавиSIмостта на България. Някои хора споделиха: ''Защо протестирате, а не празнувате този прекрасен празник''. Да, празникът е страховит и ни е прекрасен, само че когато виждаш тази взаимозависимост на всички места... Зависимост от банки, взаимозависимост от общината, взаимозависимост от министерството, чувстваш ли се самостоятелен? Могат ли хората да кажат: ''Ние сме независими''. Аз бих споделил по-скоро не. Затова желаят смяната, по тази причина на нас ни би трябвало в идващото Народно заседание да има една сериозна маса от хора - разнообразни от тези, които са сега 44-ото Народно заседание, с цел да стартират този цивилен рестарт, хората да се почувстват европейци. Нито приходите ни са европейски, нито опазването на здравето, нито правораздаването, а ние сме 13 години в Европа'', приключи Настимир Ананиев.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР