''Установили са от ГЕРБ, че снимката с евра и злато

...
''Установили са от ГЕРБ, че снимката с евра и злато
Коментари Харесай

Христо Иванов пред ФАКТИ: Борисов е патологичен лъжец, който трови българската свяст

''Установили са от ГЕРБ, че фотографията с евра и злато e нанесла доста тежка вреда на приемливостта на Борисов от позиция на европейската перспектива''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на ''Демократична България'' Христо Иванов. Той разяснява изявлението на министър-председателя Борисов за немския вестник ''Франкфуртер алгемайне цайтунг''.

''Всички европейски медии отразиха напоително, отразиха митингите, отразиха ''Росенец'', последно имаше доста обстоен материал в телевизия ART, във Файнешъл Таймс, и Борисов доста добре си дава сметка, че основният резултат от това лято е, че той се трансформира в токсична фигура на европейския терен и изключително в залеза на Меркел, когато тя не може да си разреши да зацапва загатна за себе си такава една непосредственост. А и появяването на нов канцлер, който ще би трябвало, по този начин да се каже, да стартира връзките отначало по всички параграфи, в това число с България. Очевидно това е оценено и са решили да вършат тази пиарска атака през един влиятелен немски вестник, в който да се опитат с полупризнания, каквито явно и на Туск, спомняте си той говореше по какъв начин Борисов му споделял, плачел му на рамото за тъжния живот на застаряващия ерген, явно, и красивите дами, които пърхат към него. Опитва се да замаже това, тази токсичност. Дали някой в Германия ще се отнесе съществено въобще към този вид сюжети, аз доста мощно се колебая, че това би могло да има триумф, тъй като Борисов не си дава сметка, че в развитите демокрации концепцията, че един министър председател обществено си признава един метод на живот, едно отношение с дами, това не е изказано, само че е сред редовете, част от които може би, по този начин да се каже, професионално оказват избрани услуги, е забранено'', продължи Христо Иванов по тематиката.

Според Иванов моралният кодекс тук е базата. ''Оттам нататък стартират съображенията, свързани с националната сигурност, и тук за мен е акцентът на цялата тази история. Тук не е въпросът да ровим сред чаршафите на Борисов, въпреки че чаршафите са доста забавни от тези фотоси, тъй като те са едната от двете индикации за това, че историята, която Борисов се пробва да сглоби, и от известно време да пласира в общественото пространство, е невъзможна технологически, тъй като той разказва една безусловно измислена история, в която някаква ''Мата Хари'' има една готова чанта с към 2 млн. евро, по журналистически калкулации, които единствено чака 15 минути, в които да ги вкара, НСО я пуска и това се случва най-малко четири пъти в продължение на година и половина. Говоря от позиция на данните, които има към файловете на фотосите. Тези фотоси са правени в продължение на година и половина, освен това 2х2 - едната 2017 година, другата към 2018, началото на 2019 година Т.е., става дума за доста честа процедура. И тази процедура е безусловно невъзможна като логистика от позиция на това, което Борисов се пробва да каже.

Второ, повдига доста съществени въпроси, тъй като тези пари може да са внасяни, а дали са изнасяни? Да не би тук да става дума за доставки - да вземем за пример на подкупи, които са били оставяни там и са били снимани да вземем за пример за верификация, че са стигнали до своето местонахождение. Има потребност от следствие. Големият проблем, единият от огромните проблеми е, че това е следващият случай, в който няма следствие. Българската прокуратура и българските служби интензивно замитат под килима този случай, НСО също е извънредно пасивно и приема да бъде сложено в ролята на участник в някакви заприказва против премиера. Това е злепоставяне. Това в това число реализира в разнообразни нюанси разнообразни сформира в Наказателния кодекс. Т.е., прокуратурата от дълго време трябваше тази въпросна красимв дама, или дами, да ги е разпитала, ние трябваше да сме чули имена. От позиция на досегашната процедура на Гешев трябваше да са излезли самите разпити, трябваше да е изработен обиск или оглед на премиерската вила, трябваше да забележим фотоси от там, както видяхме да вземем за пример от вкъщи на Бобокови, нали по този начин? И освен. Нищо от това ние не виждаме, виждаме едно целеустремено скриване на тази тематика под килима. И тук желая да направя още една крачка. Ако, както твърди министър председателят, някаква групичка, която желае да го злепостави, може да провежда сходно нещо в България, в премиерската резиденция да провежда злепоставяне на премиера, това не е пробив в националната сигурност, това приказва за цялостен ремонт на системата за национална сигурност като такава. България вместо национална сигурност има черна дупка'', съобщи още съпредседателят на ''Демократична България''

За да укрепи тезата си Христо Иванов напомни теча на персонални данни от Национална агенция за приходите и ''гръмването'' на Търговския указател. ''Твърди се, че в България съветски сътрудници са употребявали ''Новичок'' против български жител, българската прокуратура нахлу във Военно разузнаване, това всичкото се случи в последните месеци. Финансово разузнаване проспа КТБ, проспа Божков, проспа съмнителни от Венецуела преводи на пари. Аз всичко това го разказвам, тъй като желая да ви кажа следното нещо. Зад тази видимо креватна жълта история на Борисов остарелия ерген и нощните пеперуди, в действителност се крие дългогодишният целеустремен ремонт на цялата система на националната сигурност в България. И това значи, че в случай че една групичка в София е могла да провежда това нещо на премиера, какъв е казусът на всякакви разузнавания непознати да провеждат същото нещо, защото министър председателят самичък признава, че първо той не можел да отхвърля на красиви дами, а красиви дами бол, изключително по разузнаванията, и второ, че в София имало пазар на компромати. Този пазар съществува неслучайно, той съществува като противоположна страна на монетата на обстоятелството, че в България няма национална сигурност, че българският политически хайлайф следва логиката на компроматите и зависимостите доста повече, в сравнение с логиката на волеизявлението на народа и публичния интерес. Това е в действителност наличието на Борисовия, Пеевския, Сарайския модел на ръководство. Ние би трябвало да стартираме да възвръщаме цялата тази тъкан, която разрешава политиката да служи на жителите, да се прави в истина, тъй като всичко, което виждаме в Борисов е един патогенен измамник, който от това, с тази своя патология трови българската национална свяст. Десетилетие наред'', добави разбора си той.

Христо Иванов напомни, че записите с Борисов, на които се чуват скандални и притеснителни неща, са не по-малко значими от фотосите кюлчетата и пачките евро.

''Националната сигурност е сменена от персоналния интерес на няколко души, които би трябвало да могат да си вършат каквото си желаят. За това прокуратурата сега се държи като мишка, която спи през зимата зимен сън. Аз я сезирах прокуратурата, още през лятото, за записите. Твърдяха, че някакви експертизи на тези фотоси и записи са направени. Биволъ и e-vestnik мисля, че направиха експертизи в чужбина, поръчаха ги, те са подготвени, потвърдиха идентичността на тези записи и прокуратурата нищо не е произвела още. Усилено, целеустремено този материал - фотосите и записите, се крие под килима. И по тази причина аз поемам доста явен ангажимент. В първия ден, в който някой от ''Демократична България'' има правата на депутат, ние ще внесем искане за основаване на анкетна комисия, и то не говорилня, която да замита следите, а действителна анкетна комисия, която да се занимае с активнoто подпомагане на българската прокуратура и на НСО в потулването на тази злополука за националната сигурност, при която се оказа, че българският министър председател може да бъде сниман и записван все едно е продавач на картофи на пазара. И това евентуално основава зависимости, уязвимости, корупционни обвързаности, които може би свършват не както той твърди - в чантата на някоя ''Мата Хари'' Българска, а може би отиват в Москва, в Кремъл, може би отиват в президентския замък в Анкара, кой знае къде стигат'', допусна съпредседателят на политическото обединяване ''Демократична България''.

Относно това, че няма нито един от обкръжението на Борисов, който да се опълчи на това, което той прави, Христо Иванов съобщи следното: Това са хора, които са селектирани с години да целуват ръце. Това са хора, които са селектирани да бъдат ''калинки'', да бъдат със самосъзнанието на ''калинки'', да бъдат със самосъзнанието, че те са сложени там да лъжат от името на своя сайбия, чорбаджията. Те целуват ръка и лъжат от негово име без да им мигне окото. Това са хора, които са си оставили съвестта, самоуважението, чувството за лично достолепие на входа. Ние в никакъв случай не сме виждали от настоящите представители на ГЕРБ прояви на сходен разкош. И освен, когато става дума за Борисов. Изобщо. Те се сещат за това, едвам когато сайбията ги изхвърли като остарели чорапи. Тогава внезапно се плесват по челото и откриват тези неща.''

Водещата Лили Маринкова посочи това, че Борисов приказва в ''Франкфуртер алгемайне цайтунг'' за преимуществата на това, че сме в ERM II, за банкова непоклатимост, а съпредседателят на ''Демократична България'' отвърна по този начин: ''В същия миг, в който строи ''като луд'' съветски поток. С български пари, три милиарда български пари се влагат в тази тръба, която обслужи само и единствено геополитическите ползи на Путин. Няма никакъв рационален стопански разбор, който да може да покаже, че България има полза от построяването, отново споделям с наши пари, на тази тръба в полза на Путин. И Комитет за Държавна сигурност (на СССР), разбираш ли, и Държавна сигурност... Че той самият Борисов е желал и самичък споделя, че той е ''репресиран'' и ''репресиите'' върху него са се изразили в това, че на него не му е разрешено да си извърши фантазията. А каква е фантазията на ''демократа и европееца'' Борисов? Била е да следва в Първи факултет на Симеоново - Държавна сигурност. Човекът е мечтаел да бъде офицер в Държавна сигурност, той служи на Държавна сигурност, той няма никакъв проблем сътрудник Николай - Георги Марков, индивидът, който не просто е сътрудник, един от многото, а осъществен клеветник, индивидът, който спря лустрацията, бидейки в Конституционния съд, без да му мигне окото. С неговия глас беше спряна лустрацията, а той в този момент е честен престиж на ГЕРБ и ГЕРБ няма никакъв проблем по същия метод, по който нямаше никакъв проблем с Божидар Димитров преди този момент.''

Христо Иванов се възмути, че нито един различен политик не е реагирал на изявлението на Борисов в немската преса.

Съпредседателят на ''Демократична България'' изрази мнение, че на плещите на лекари и учители е трансферирана тежестта от коронакризата.

Той разяснява и обстановката с датата за парламентарните избори, които най-рано могат да се проведат в края на месец март 2021 година ''Преди въобще да давам съвет на президента, аз желая да чуя ЦИК. Как считат те да проведат изборите в условия на пандемия? Как считат да се оправят със здравните опасности за хората, които се чака да бъдат членове на комисии, наблюдаващи, покровители, за самите гласоподаватели, които ще би трябвало да се съберат, ще би трябвало да се редят в тези опашки в тези коридори и неведнъж дребни стаички. Как ще съвместят подготовката за този вид избори с въвеждането на машините? Защото това са две доста съществени провокации пред българската ЦИК, която в никакъв случай не се е славила с необикновен административен запас сериозен. Имайте поради, че ние нямаме професионална изборна администрация, ние имаме един корпус от изборни, сезонни участници в изборния развой, голямата част от които са в рисковата възраст във връзка с Ковид. Има ли някаква синхронизиране на проекти за имунизацията с проектите за изборите? Това е сериозният диалог, с цел да можем да приказваме за дата. Ако просто кажем избори незабавно, какъвто е нашият интерес, ние рискуваме тези избори да не могат да се проведат логистично, ние рискуваме изборната интензивност да е толкоз ниска, че въобще да не знаем дали се е произнесъл суверенът, тъй като хората могат да не излязат'', сподели Христо Иванов.

''Ние от ''Демократична България'' искахме, внесохме съответни оферти в Народното събрание, да се разреши самостоятелна експертиза на машините и на софтуера, с цел да се подсигурява, че те няма да бъдат употребявани като инструмент за замяна на изборите. Беше отказано. Нито една политическа мощ не ги припозна и не ги внесе, освен ръководещите. Сега ние не знаем тези машини защо ще бъдат в действителност употребявани и моят апел към ЦИК е доста съществено да стартира диалог с българското общество, връзка, по какъв начин ще подсигурява ЦИК опцията на неправителствени организации, политически обединения от опозицията, специалисти, да верифицират тези машини, техния програмен продукт. Това е доста значим въпрос! Така че ние в действителност се движим към едни избори, които ще бъдат извършени в извънредно комплицирани условия - епидемиологични, от позиция на акция за имунизация, от позиция на машинно гласоподаване и неговото въвеждане. Всичко това би трябвало да бъде съвместено в един народен проект. ЦИК би трябвало да поеме самодейността и президентът от позиция на такова обмисляне би трябвало да ни убеди, че самият той се е убедил, че е взел най-хубавото решение за българската демокрация'',добави той във връзка с изборите и технологията на изборния развой.

В последната фаза на диалога Христо Иванов разяснява и необятно коментираната тематика за възможни предизборни и управнически обединения сред другите извънпарламентарни обединения като ''Демократична България'', ''Има подобен народ'' и ''Изправи се.БГ''.

''Разговори, договаряния сред политическите обединения, за които става дума, въобще не е имало. Нито за предизборна коалиция, нито за взаимно ръководство. Имаше една самодейност, която господин Бабикян от ''Отровното трио'' поде. Доколкото знам е провел поредност от неофициални диалози, аз в това число разговарях с тях и споделих с тях своя песимизъм, че това е допустимо от електорална позиция, от позиция на жанр на правене на политика, когато приказваме за официална коалиция за явяване на избори, или от в този момент коалиция за взаимно ръководство. Но от почитание към тяхната самодейност, към тяхната идея за това да опитат - какво, в случай че се съберат доста политически обединения на едно място, дали това няма да убеди в това число гласоподаватели, които се двоумят да си сложат гласа на огромната купчина. Това беше тяхната логичност, не съм се противопоставял на тази самодейност, само че в този момент със заявката на Слави Трифонов (б.р. от 29.11.2020 година, че ''Има подобен народ'' ще се яви независимо на изборите) явно този вид става неосъществим. Това, което за нас остава на масата и което изначално е било на масата за ''Демократична България'', е това, за което приказва и госпожа Манолова. Ние не просто сме съгласни да си взаимодействаме за гарантирането на честността на вота, ние работим за това, изграждайки електронна платформа, която всички можем да използваме.

Ние от първия ден на митинга дефинирахме тези съответни политически дейности, които би трябвало да бъдат осъществени не просто, с цел да реализираме оставка на Борисов, а с цел да реализираме този ремонт, за който всички приказват. Но той би трябвало да бъде преведен на езика на съответни политически дейности, тъй като другояче остава една абстракция, зад която доста постоянно и доста елементарно могат да бъдат продадени краставици от най-различно естество. ''Демократична България'' през цялото време е предпоставила, подкрепяйки митинга, формулата, с която всички излязохме на митинг дружно, запазвайки разликите между тях. Има тематики, по които сме подготвени да работим, да протестираме дружно, при огромните разлики сред нас и доста от останалите партийни участници в тези митинги. Но с изключение на да протестираме ние дефинирахме един лист от съответни дейности, които още тогава, още през юли месец, ние казахме, че ще изискват огромни парламентарни болшинства. Ще изискват да вземем за пример конституционни болшинства - промяната на прокуратурата. И в името на това ние още тогава декларирахме, че сме подготвени да взаимодействаме с всички демократични политически обединения. Т.е., сега условия и договаряния за коалиция няма, само че условия за взаимоотношение, протегната ръка, самодейност от страна на ''Демократична България'' постоянно е имало. Ние сме подготвени, що се отнася съответно до Триото, желая да кажа, че вратите ни са необятно отворени за взаимоотношение и работа с тях. Ако те пожелаят да се явят на тези избори в някаква форма, нашите порти са отворени да работим с тях. ''Демократична България'' е подготвена и ще търси уголемение с един кръг цивилен субекти, в това число ''Триото'', в това число ''Инициатива Правосъдие за всеки'', в това число ''БОЕЦ'', с които ние изповядваме общи гледни точки, общи оценки, общи цели политически.

Ние в името на съответните задължения, които към този момент сме дефинирали, ще търсим болшинства, в това число и конституционни, което по формулировка ще изискват необятно взаимоотношение по съответни тематики. Такава тематика да вземем за пример е правосъдната промяна. Изисква конституционна смяна правосъдната промяна, промяната на прокуратурата, уволняването на Гешев, тъй като той самичък няма да си тръгне, промяна на Висшия съден съвет, унищожаване на профилираното правораздаване, което се трансформира в една бухалка. Реформата на всички регулатори, тъй като като приказваме за елиминирането на този модел ние не можем да си затворим очите за това, че в действителност цялата система от регулаторни органи в България, от които зависи използването на секторното законодателство, това е КЕВР, това е Българска народна банка, това е КФН, това е Комисия за защита на конкуренцията, Съвет за електронни медии и така нататък, те са компактно уплътнени с хора на Пеевски, на Борисов, на този режим и на този модел. Това всичко, с цел да може малко по малко да се почиства, също ще изисква конституционна смяна. Службите, за които до момента говорихме, тяхното възобновяване, на техния интегритет. Това ще бъде една лустрация, само че не просто лустрация във връзка с това, което се е случвало преди 1989 година, която би трябвало да се случи и това, само че също така би трябвало да погледнем и оттова нататък. Лоялността към българската страна - европейска, съвременна, демократична, правова, на всички тези хора би трябвало да бъде изследвана доста деликатно. Това също се назовава лустрация. Това се отнася за прокурори, това се отнася за хора, които работят във всички служби за сигурност, това се отнася за лица на разнообразни равнища в администрацията. Това е извънредно съществено начинание, без което ние въобще не можем да приказваме за рестарт'', изложи обширно отговора си по тази тематика съпредседателят на ''Демократична България''.

''Взаимодействие, ръководство с ГЕРБ и Движение за права и свободи не може да има. Началото, само че единствено началото, на използването на тази стратегия минава през това те да не могат да получат мнозинство'', заключи Христо Иванов.

Целия диалог на Лили Маринкова с Христо Иванов можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР