''Туркменистан е 4-та в света по запас на природен газ.

...
''Туркменистан е 4-та в света по запас на природен газ.
Коментари Харесай

Teменужка Петкова: Важно е да реализираме проекта Белене

''Туркменистан е 4-та в света по ресурс на природен газ. Енергетиката бе съществена тематика при визитата на премиера Борисов. Повече от 20 години се водят диспути за статута на Каспийско море, само че за наслада предходната година той бе организиран. Подписано е съглашение сред България и Туркменистан за даване на размери естествен газ'', това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Българска национална телевизия.

" Обсъдихме благоприятни условия за суапови покупко-продажби по инфраструктурата сред Туркменистан и Русия, а и доставки на газ по Транскаспийски газопровод. Първо, може би е значимо да кажем това, че в границите на визитата на премиера Борисов и водената от него делегация, успяхме да изпълним две благоприятни условия за разискване на взаимоотношенията с Туркменистан. От една страна беше извършено съвещание на междуправителствената комисия, въпреки това, министър председателят и водената от него делегация имаше покана и взе присъединяване в Първия стопански каспийски конгрес. Така че в границите на тези две събития тематиката енергетика беше една от най-обсъжданите. Това е Каспийският район, на който ние извънредно доста разчитаме, с цел да осъществяваме своите цели за диверсификация'', означи Теменужка Петкова.

''Беше разисквана опцията за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която следва да бъде построена, по този начин нареченият Транкаспийски газопровод, който ще даде опция за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов коридор'', разясни министърът на енергетиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР