''Разбира се, мечтая тази епидемия да я няма, но никак

...
''Разбира се, мечтая тази епидемия да я няма, но никак
Коментари Харесай

Проф. Аргирова пред ФАКТИ: Епидемията затихва, няма да има втора вълна през есента

''Разбира се, бленувам тази зараза да я няма, само че по никакъв начин не бленувам да не се занимавам с вируси и с епидемии, въпреки всичко това ми е специалността. Огромно е натоварването, отговорността също е голяма. Освен това упованията бяха доста огромни, особено за себе си аз мога да кажа, че доста постоянно ми бяха задавани въпроси, на които отговорът е доста сложен. Примерно: по какъв начин мисля, че ще се развие (коронавирусът), какво следва отсам нататък'', това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Радка Аргирова, която е ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология.

''Според мен сме във фаза на затихване, към този момент това се усеща ясно. Аз самата би трябвало да ви кажа, че, знае се, правя от 80 до 100 PCR дневно (тестове за определяне дали даденият човек е инфектиран с коронавирус) в болничното заведение и към този момент цяла седмица, дори 10 дни, не съм видяла позитивен резултат. Това е сериозен симптом на затихване'', изрази мнение специалистката по вирусология.

За мнението на сътрудника ѝ проф. Коста Костов, с който бяха дружно в Медицинския експертен съвет към Министерски съвет, че в случай че се тества в обществени домове, сиропиталища или ромски махали, броя на откритите инфектирани с COVID-19 в България ще е по-голяма, проф. Аргирова съобщи: ''Аз също мисля, че е по този начин, тъй като обгръщането на тези хора, които са изследвани, общо взето, няма някаква избрана представителност. Например по възраст, или по специалност, или по местоживеене, изключително по местоживеене - огромен град, по-малък град, село. Етническо показване също, тъй като виждаме инфектирани хора от всевъзможен тип. Виждаме и роми, виждаме и български жители, мъже, дами, деца, тъй че доста мъчно е да създадем някакво резюме. Въпреки всичко обаче затихва епидемията.''
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР