''Очевидно е, че вятърът духа в платната на Джо Байдън,

...
''Очевидно е, че вятърът духа в платната на Джо Байдън,
Коментари Харесай

Политолог за изборите в САЩ: Не изключвам да се стигне и до Върховния съд

''Очевидно е, че вятърът духа в платната на Джо Байдън, само че до момента в който не бъдат преброени всички бюлетини, няма да може да се каже изрично кой е президент на САЩ''. Така политологът Огнян Минчев разяснява изборната сага в Съединени американски щати. Той бе посетител в предаването ''Панорама'', излъчващо се по Българска национална телевизия.

''Екипът на Тръмп ще оспорва резултата. Tе настояват, че има законни и нелегитимни бюлетини. Всъщност, чака се оборване на резултата, без значение от това кой ще получи правото да се назова президент на Съединени американски щати. Не изключвам да се стигне и до Върховния съд. Струва ми се обаче, че оспорването на изборните резултати ще бъде толерирано до избрана степен - до момента в който и Върховният съд, и политическите елити схванат, че оспорвайки резултата, рискуват делегитимиране на институциите. Това има отрицателно влияние освен върху престижността на институциите, само че и върху стабилността на демократичната система'', изрази мнението си той.

''Демокрацията съществува най-добре, когато сред другите лагери има централен терен, на който съществуват частични взаимни отстъпки. Проблемът в Америка е, че има възходяща поляризация. Това не е здравословно за демократичната система'', съобщи още Минчев.

''За България няма да има кой знае какво значение кой ще завоюва президентските избори в Съединени американски щати, само че въпреки всичко това кой ще завоюва, ще се отрази на страната ни, както ще се отрази и на целия свят. България е направила свои избори и би трябвало да ги следва, без значение от това кой ще бъде в Белия дом'', безапелационен бе политологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР