''Никой не очакваше, че ще създам една институция, която да

...
''Никой не очакваше, че ще създам една институция, която да
Коментари Харесай

Моника Маковей пред родна телевизия: Вашият премиер не иска борба с корупцията

''Никой не очакваше, че ще основа една институция, която да ги вкара в пандиза и конфискува откраднатите пари. Бъсеску ми сподели, че желае министърът на правораздаването да бъде самостоятелен от партиите, че единствено по този начин може да се сътвори битка с корупцията. Ако си политическо лице, някой те помоли за нещо, ти си оказал помощ за нещо..'', това съобщи някогашният министър на правораздаването на Румъния Моника Маковей в изявление за ТВ Евроком, излъчено в предаването ''ЕвроДикоФ'' и осъществено от българските публицисти Владимир Береану и Сашо Диков.

''До 2005г. нямаше наказани политици, тъй като нямаше политическа воля. Нямаше политици, които да желаят да се борят с корупцията. Никой не искаше това. Направих един проект за деяние за битка против корупцията с тригодишен интервал, всичко беше разпределено, инцидентно систематизиране на делата. Политиците не имаха вяра, че всичко, което е написано, ще се случи. Всичко би трябвало да се прави доста бързо първоначално, по този начин направих и аз, сътворих закона за дирекция ''Антикорупция'', само че Народното събрание отхвърли да го гласува'', описа на българските публицисти Маковей.

''Трябваше президентът да го върне в Народното събрание този закон и аз трябваше да договарям с хората от Народното събрание. Войкулеску ме вкара физически в ъгъла и ми сподели, че би трябвало да трансформира закона. Те не имаха вяра, че институцията ще има триумф. В началото имаше много хора срещу от другите партии, случи се, че имаше следствие против вицепремиера в държавното управление. Той сподели, че няма да беседва повече с мен. Беше по този начин, че в случай че не спазвате закона, ще бъдете разследван'', спомня си някогашният министър на правораздаването на Румъния.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР