''Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването'', това каза в

...
''Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването'', това каза в
Коментари Харесай

Д-р Елена Георгиева: Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването


''Не системата умъртви 3-годишния Александър, а заболяването'', това сподели в ефира на bTV педиатърът доктор Елена Георгиева, която се оказа в центъра на огромния скандал, разразил се след гибелта на детето.

Излязоха и резултатите от аутопсията, съгласно които повода за гибелта Александър е двустранна хеморагична пневмония. „ Не знам какъв брой хора, които не са медицински експерти, могат да си показват какво съставлява хеморагичната пневмония. Това е ангажиране последователно на цялата дихателна система. Увреждане на дихателните пътища, увреждане на дихателната повърхнина на белия дроб, което се развива в границите на часове. Едновременно с това увреждане и на съдовете – с по-малки или по-големи кръвоизливи'', съобщи тя. ''Нарушават се дихателните функционалности на белия дроб, без значение дали детето е интубирано или не. Какво значи двустранни надбъбречни кръвоизливи – в един миг организмът губи каквато и да е опция за лична защита”, изясни Георгиева, която има 36-годишен опит като педиатър.

Тя настоя, че се е срещнала със положението на детето 30 минути преди то да постъпи в клиниката, като по описа й в началото положението на пациента не било за интензивно лекуване. „ Съобразила съм направеното в този миг, решила съм че той е за болнично лекуване, провела съм приемането му в нашата болница по причина, че родителите не желаеха да отидат на друго място”, сподели още доктор Георгиева.

В идващите часове положението на Александър се влошило и лекарски екип от петима експерти е съумял да стабилизира положението му, с цел да може той да бъде превозен в „ Пирогов”.

„ Има болести, които за жалост не могат да бъдат повлияни”, сподели в своя отбрана доктор Георгиева. И акцентира, че от петимата лекари, които с се борили за живота на 3-годишното дете, само тя е сложена под прожекторите на общественото внимание. По думите на Георгиева тя не е отказвала да одобри детето и даже е освободила място, с цел да го направи.

Вчера по гледище на премиера шефове на три лечебни заведения бяха краткотрайно отстранени, до момента в който тече следствието. „ Г-н Борисов търси отмъщение. Аз бих споделила – ние живеем в правова страна и аз разгадавам на справедливост”, добави педиатърът.

В момента доктор Елена Георгиева е в неплатен отпуск – била посъветвана да не бъде в болничното заведение в този миг. По думите ѝ казусът се трансформира в мотив в обществото да се проведат тежки, само че нужни диалози. „ България е пред демографска рецесия. Но преди да се развие тази демографска рецесия, се развива рецесия в опазването на здравето и това е една от аргументите, заради които се нарушават взаимовръзките сред обособените звена. Хората, когато търсят помощ, остават с усещането че не са обгрижени и че са неразбрани. И ние оставаме отговорните, които би трябвало да се обясняваме в един момент”, добави тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР