''Енергетиката винаги е била драма в България. И до ден

...
''Енергетиката винаги е била драма в България. И до ден
Коментари Харесай

Арман Бабикян пред ФАКТИ: Тази власт бие като мутра, но със средствата на държавата

''Енергетиката постоянно е била драма в България. И до ден сегашен е по този начин. В региона на енергетиката има доста малко запаси, които подсказват наш, самостоятелен, достоверен енергиен източник. Ние внасяме нуклеарните си зарядки за централата си в Козлодуй от Русия, ние внасяме газта си от Русия, ние внасяме нефт от Русия, добре, че са въглищата. Това е единственото българското нещо, с което не подвластен от някого'', това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ пиар специалистът и политически анализатор - Арман Бабикян.

В хода на диалога водещата Маринкова подсети на Бабикян, че е работил с някои министри от първото държавно управление на Борисов, а той ѝ отговори по този начин: ''Да, и апропо тогава отново имаше скандал с ''Лукойл''. Тогава отново, настоящ министър на същия този министър-председател, който и сега е на главите ни, си разреши да каже, че ситуацията на ''Лукойл'' на пазара несъмнено е преобладаващо, изрази недоволство си към заключенията на Комисията за защита на конкуренцията, която, между другото, доста пъти е проверявала пазара - има ли картел, има ли монопол. И все нямаше картел, и все нямаше монопол. Така доста пъти. Беше доста срамно. Тогава министърът изрази позицията си, ясно обоснована и с числа, и с причини, а личният му министър-председател, вместо да отбрани своя министър, го атакува в тил, накара го съвсем да се извини на рафинерията, изясни какви вложения вкарвала рафинерията, какъв брой хора работели. Тогава имаше платени известия по българските медии, в едни каренца, ''чудесни'', в които с изключение на, че се отхвърляше, пишеше, че министърът на енергетиката не е умее да счита. Те съвсем желаеха да го върнат в първи клас. Беше извънредно унизително. Една компания, сложена в това преди всичко състояние, да печата платени известия против настоящ български министър и неговият шеф да си мълчи.''

Основните изказвания на Трайчо Трайков (б.р. въпросният министър на енергетиката тогава) тогава и сегашните опорки: ''Основните изказвания не се разграничават доста от тези през днешния ден, които слушаме. Въпреки че никой не се осмелява да произнесе нито думата ''монопол'', нито думата ''картел'', макар че Комисия за защита на конкуренцията не е излязла с друго мнение и до ден сегашен, само че виждате се появяват хора като министъра на финансите и други министри, които споделят: намерихме метод да контролираме пазара и да няма такава огромна разлика в цените. Като го сметне човек на бързо, това нещо коства към половин милиард (б.р. става въпрос за бъдещите държавни бензиностанции и складовете). Това е към половин милиард, който очевидно желаят да вземат от нас, това са нашите пари, с цел да постигнели равновесие и баланс и да нямало такива крещящи разлики. Бога ми, тази комисия, състояща се от Х на брой души, можеше да свърши тази работа. Защо би трябвало да влагаме половин милиард за това?'', запита Бабикян.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР