''Бих искал да ви кажа, че взаимоотношенията между Украйна и

...
''Бих искал да ви кажа, че взаимоотношенията между Украйна и
Коментари Харесай

Н.Пр. В. Москаленко за ФАКТИ: Украйна издига своя кандидатура за генерален секретар на ОЧИС

''Бих желал да ви кажа, че взаимоотношенията сред Украйна и България - политически, стопански, културни и каквито и да е, са много обширни на всички равнища. Те са доста положителни. Първо, имаме деен политически разговор, имаме също много тесни културно-хуманитарни връзки, двустранните връзки се развиват в духа на взаиморазбиране и градивно съдействие. Точно в сходство с Договора за другарски връзки и съдействие от 1992 година''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко.

''Важно да отбележа, че българското управление регулярно се декларира за поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, а също по този начин и доста държи за политика на непризнаване на противозаконната окупация на Крим. Българското държавно управление поредно също по този начин поддържа европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна. Вие знаете, че нашата страна доста интензивно работи в това направление, с цел да стане пълновръстен член на Европейския съюз'', добави Н.Пр. Виталий Москаленко.

''България за Украйна е доста значим пазар в Европейски Съюз. Украинската стока идва през България на европейските пазар. В това отношение бих желал да установявам, че стокообменът сред двете страни е много величествен. По резултатите от предходната година ние сме постигнали повече от милиард щатски $ стокообмен сред двете страни, който е повишен в течение на последните 10 години. Тенденцията е много положителна. Естествено, че COVID-19 упражни своето отрицателно въздействие и през последната половин година индикаторите спрямо предходната година паднаха с 15-20%. Ковидът си е Ковид и въздейства, щем - не щем'', сподели още той.

''Украйна желае да остане благонадежден сътрудник на Европейския съюз и нашата партньорство е направено, с цел да стане Европа зона на стабилността и сигурността, несъмнено. Това е наша задача и наша цел. Разбира се, че ще участваме във възстановителните ограничения по силата на опциите, които имаме, имайки поради нашето близко предпочитание да бъдем сътрудник на Европейския съюз. Ние в това отношение ще създадем всичко допустимо да преодолеем всички тези последствия, които имаме от пандемията с COVID-19'', заявява дипломатът.

Посланикът на Украйна у нас обясни и обстановката с COVID-19 в родната му страна:

''Локдаун не е въведен в Украйна. Не е имало такова нещо, в пълномащабни размери, не е имало и изначално, а и в този момент няма. По-скоро евентуално няма и да има. Разбира се, че към този момент изпитваме компликации със здравната система, и то много яки и жестоки, заради това, че десетки хиляди хора са инфектирани. Например през вчерашния ден бяха към 10 000 инфектирани. В съпоставяне с България смъртността е малко по-ниска, според количеството население. Но това не е позитивен факт и не може да ни радва, тъй като въпреки всичко смъртността я има и е много сериозна. Полага се и би трябвало да се поставя всички старания да се оправи с пагубното състояние, което имаме в този момент в Украйна, в България, в цяла Европа, а и в целия свят, бих споделил.''

''Черноморското икономическо съдействие по мое надълбоко разбиране е доста значима самодейност и доста сериозна организация. Украйна взе участие в тази организация и е пълновръстен член на организацията през цялото време, от 1992 година Искам да ви кажа, че настоящата общополитическа обстановка в Черноморския район, имам поради окупацията от страна на Русия на Автономна република Крим и други територии на Украйна, естествено отрицателно се отрази на икономическото съдействие в района. От това страдат и Украйна, и всички съседи на Украйна, включително, несъмнено, и България. От сходни спорове, като резултат от тях, имаме стопански загуби в района на Черно море.

От друга страна, ние не желаеме да драматизираме със обстановката и гледаме в бъдещето с избрана доза на оптимизъм, както и нашите български сътрудници, във връзка с Черноморското икономическо съдействие. Например, в първата половина на предходната година България беше ръководител в ОЧИС и един от резултатите на това председателство беше представянето на Северна Македония в качеството ѝ на кандидат-член в ОЧИС. Украйна поддържа по всички способи такава самодейност и преглеждаме този факт като блестящо удостоверение за това, че държавните управления на Северна Македония и България имат вяра в вероятността на икономическия капацитет на района, Черноморския район, и имат планове да положат старания за задачата на активизацията на нашето общоикономическо взаимодействие''. разяснява значимостта на ОЧИС посланикът на Украйна у нас.

''Разбира се, Украйна също отделя доста внимание на тази самодейност, включително и поддържайки самодейността на нашите български и македонски сътрудници. Ние в този момент направихме доста решителна стъпка. Предложихме кандидатурата на заместника-министъра на външните работи на Украйна Васил Боднар за поста общоприет секретар на ОЧИС. Това, мисля, ще бъде доста позитивен факт за развиването на активността на самата организация, защото господин Боднар е професионален посланик, който отделя постоянно огромно внимание в своята работа на Черноморския район и на Балканския район, в това число'', разкри Н.Пр. Виталий Москаленко.

Той, запитан от водещата за самодейността на ''Три морета'', бе безапелационен, че Украйна има сериозен интерес към нея.

А във връзка с това какви условия още би трябвало да извърши Украйна, с цел да стане член на Европейския съюз, Н.Пр. Виталий Москаленко съобщи следното: ''Условията са известни. Реформа на съда, битка с корупцията, същият комплект на нужни условия, той остава настоящ. Пътят е осъществяван много съществено, ние сме създали изрядна работа, с цел да се доближим до осъществяването на нужните условия. В момента и държавно управление, и президент, президентската администрация, настойчиво работят, с цел да бъдат реализирани всички нужни условия, които се изискват. Искам час по-скоро това да стане, несъмнено. Много ми е мъчно да кажа съответно, явно става дума за няколко години. Бих желал по този начин да стане. Знаете ли, да вземем за пример Турция от 60-те години желае да стане. Но при нас аз се надявам, че пътят няма да бъде толкоз дълъг. А и е значимо, че имаме предпочитание и упоритост оптималните старания, които поставяме, да бъдат осъществени.''

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР