''Аз първо се боя, че Борисов е много зависим човек

...
''Аз първо се боя, че Борисов е много зависим човек
Коментари Харесай

Румен Петков пред ФАКТИ: Бойко Борисов е част от слугинажа на Ахмед Доган

''Аз първо се багра, че Борисов е доста подвластен човек и не взима решенията самичък. Ще кажа причините на АБВ. Ние преди 20 дни настояхме да се вземе решение да се спрат всевъзможни разпоредителни покупко-продажби от страна на държавното управление - концесиониране, предписание с обществен запас, отдаване чартърен на здания, заплащане на огромни суми за едно или друго мероприятие, изключително без състезания. Както се споделя, ударихме го в сърцето. Какво стана за тези 20 дни? За страдание, никой не ни поддържа. Когато преди 20 дни говорехме, че ще се концесионират пристанища, че ще се концесионират плажове, и то за 20 години, че ще се концесионират естествени благосъстояния за 35 години, всички си замълчаха, някак си интимно и по другарски''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ водачът на АБВ и някогашен вътрешен министър - Румен Петков.

''До последно се граби и се обслужват избрани ползи. Коя е опозицията? Аз давам съответен образец за драгирането на Варненското езеро. Правителството дава близо 350 млн. лв., само че да го кажем над 300 млн. лв.. Разговарях с специалисти от Морска администрация, хора, които знаят какво значи удълбочаване, драгиране. Те вършат обикновената сметка, че най-много 15 лв. на куб. м., това значи над 300 млн. лв. - 20 млн. куб.м. Което, с цел да онагледим за вашата публика, е паралелепипед с дължина 23 км, широчина 100 м и височина 10 м. А трасето, което се удълбочава, ще бъде 10-12 км. Не знам дали си даваме сметка с аудиторията за какъв обир ставам дума. Това е повече от София-Перник плато, по-дълго от отстоянието София-Перник, широчината е, както споделих, 100 м, височината е 10 м. Това значи, че няма да остане дъно, това значи, че ние ще се домогнем някак си до центъра на земята. И този обир става пред очите на Народното събрание. Няма социална поръчка, няма публично разискване, разпорежда се на компания ''Транспортно строителство и възстановяване'', която няма драгажна техника, няма дълбачки, дълбачките се наемат без всевъзможен конкурс и всякаква процедура. Говори се, че част от тях са от Украйна, друга от Русия, сега работи единствено една дълбачка. Въпросът е кого обслужва в последна сметка това удълбочаване? Човек като се замисли, ще се сети, че обслужва основно Топлоелектрическа централа ''Варна'', т.е. господин Доган. Аз съм го казвал доста пъти, Бойко Борисов няма неизпълнено предпочитание, без значение дали го е произнесъл или не го произнесъл, на господин Ахмед Доган. Това е стоенето на Бойко. И с цел да изясняват стоиш, до момента в който свършиш това, значи Борисов си умира от боязън, Борисов е част от слугинажа на господин Доган, тук не би трябвало да има никакво съмнение'', сподели Румен Петков.

''Защо гребането стартира в подобен хаос, без да се направи оценката на въздействието върху околната среда? Какво ще създадем с тази тръба, която беше скъсана? Там като ще се удълбочава, правена ли е сметка какъв брой ще би трябвало в допълнение да се копае надолу, по какъв начин ще се разположи, какъв брой ще коства? Т.е., без оценката на въздействието върху околната среда, ние рискуваме да изтровим и Варна, и Галата'', шокира аудиторията някогашният вътрешен министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР