384 депутати в Европейския парламент гласуваха за документаСпорната директива за

...
384 депутати в Европейския парламент гласуваха за документаСпорната директива за
Коментари Харесай

Одобриха спорната директива за авторското право

384 депутати в Европейския парламент гласоподаваха за документа

Спорната инструкция за авторското право мина гласуването в Европейския парламент (източник: CC0 Public Domain)

Европейският парламент през днешния ден утвърди дефинитивно плана за инструкция за авторското право, която бе обект на съществени рецензии от доста компании и общности от интернет консуматори. Директивата е призвана да обнови законодателството на Европейски Съюз в региона на авторското право, като го приведе в сходство с действителностите на цифровата епоха.

Предложената за гласоподаване редакция на директивата са подкрепили 384 депутати от Европейския парламент, 274 са дали своят вот срещу, а 36 са се въздържали, заяви The Verge. Сега следва директивата да бъде утвърдена от страните-членки, които следва да преобразуват документа в национални закони.

Директивата е значима стъпка по пътя към превъзмогване на обстановка, при която няколко компании печелят големи суми пари и освен това не заплащат уместно възнагражденията на хиляди публицисти и създатели, от чиято работа те зависят, се споделя в публично изказване на Европейския парламент.

Критиците на директивата са фокусирани върху чл.11 и чл.13 от документа. Първият от тях разрешава на медиите да получават приходи от интернет платформите, които разгласяват извадки от техни материали. Чл.13 пък изисква от платформите да съблюдават авторските права върху наличието – това значи внедряване на системи за пречистване.

Подобни филтри работят сега във видеопортала YouTube и от време на време дават неточности. Влизането в действие на директивата за авторското право ще принуди онлайн платформите да модерират авансово изявленията на потребителите в Европейски Съюз, споделят съперниците на документа.
още по тематиката
Срещу приемането на чл.13, който в последната редакция стана чл.17, се оповестиха десетки хиляди консуматори в цяла Европа. Петицията с искане за изключване на този член от плана за инструкция събра над 5 млн. подписа. Коментирайки гласуването, депутатът Юлия Реда от Германия дефинира 26 март като „ черен ден за свободата в интернет “.

По-рано пет държави-членки на Европейски Съюз – Холандия, Люксембург, Полша, Италия и Финландия – отхвърлиха да поддържат промяната. Според тях, директивата няма юридическа изясненост, ще докара до правна несигурност за доста заинтригувани страни и може да засегне правата на европейците.

През септември м.г. за първи път Европейският парламент утвърди плана за директивата. Чл.13 на документа тогава гласеше, че потребителите могат свободно и гратис да споделят и разгласяват в обществените мрежи линкове към творби, както и обособени думи от тях.

Освен това създателите на документа подчертаваха, че законът няма да засегне Уикипедия и останалите отворени платформи. Директивата обаче дава на създателите и изпълнителите права да изискват спомагателни хонорари от тези, които употребяват тяхното наличие. Това право е годно в случаи, когато възнагражденията на създателите са несъпоставими с приходите, които получават интернет платформите и други страни, употребяващи наличието.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР