380 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост на

...
380 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост на
Коментари Харесай

Ще учат възрастните хора на дигитални умения със средства от Плана за възстановяване

380 милиона лв. по Плана за възобновяване и резистентност на България ще се насочат към основаването на цифрови умения на популацията, което ще става посредством специфична платформа за базови образования. По данни на Европейската статистическа работа от 2019 година популацията у нас е на последно място в Европа по цифрови умения. Проучвания демонстрират, че най-малко 1 600 000 българи би трябвало да преминат през курсове за придобиване и надграждане на умения за работа с новите технологии.

Средствата от Плана за възобновяване са по план, който ще извърши Социалното министерство, като става въпрос за образования в цифрови умения на възрастни хора.

" Включително базови образования за тези наши сънародници, които нямат нужната базова компютърна просветеност. Истината е, че цифровите технологии към този момент навлизат съвсем във всяка сфера от нашия живот, както персонален, по този начин и професионален, в това число и в действия, които до скоро бяха останали доста отвън обсега на цифровизацията. Пандемията значително ускори тези процеси ", разяснява служебният заместник-социален министър Иван Кръстев, представен от БНР.

В синхрон с европейският цифров план, пари за повишение на цифровите умения са планувани и в Програмата за развиване на човешките запаси за новия програмен интервал. Там е заложено 5% от работещите да преминат през образования.

Отделен акцент ще бъде подложен и върху образованието на младежите с съответна стратегия.

" Обучението при тях е и форма на кариерно насочване и на професионално насочване при избора на специалност. За нас това в действителност е извънреден късмет да дадем на младежите опцията да стартират своята първа работа в областта на високите технологии “, разяснява Кръстев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР