380 лв. на месец остава размерът на обезщетението за отглеждане

...
380 лв. на месец остава размерът на обезщетението за отглеждане
Коментари Харесай

Парите за майчинство остават 380 лв.

380 лева на месец остава размерът на компенсацията за развъждане на дете до 2 години, взеха решение депутатите с утвърдените на второ четене текстове в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2020 година.

Парите за младите майки стават непроменени, като първата година след раждането те ще продължат да получават средства в размер на 80% от сумата, на която са обезпечавани, а от първата до втората година на детето – 380 лева на месец.

„ Раждат се все по-малко деца и би трябвало да обърнем посоката на политиките за стимулиране на фамилиите “, настоя Надя Клисурска от Българска социалистическа партия която от парламентарната естрада аргументира неприетото от болшинството предложение на опозицията парите за развъждане на дето сред първата и втората година да набъбнат на 650 лева месечно. „ От 2013 година компенсацията за развъждане на дете е съвсем замразено “, сподели тя и напомни, че парламентарната ѝ група за втора поредна година предлага различен бюджет, който планува завишаване на сумата.

От ГЕРБ признаха, че сумата е дребна, само че насочиха въпрос към опозицията. „ Смятате ли вие, че в случай че създадем 650 лева тази сума, това ще докара до повишение на раждаемостта “, попита депутатът Румен Генов.

Според него смисълът на тези разпореждания е да се сътвори тласък за майките да се върнат на работните си места оптимално бързо.

Участие в дебата взе и новоизбраният обществен министър Деница Сачева, която дефинира като положителни ограниченията, предприемани от страната за насърчаването на раждаемостта. Според нея стимулирането на младите фамилии да имат деца „ не минава само “ през парични тласъци, а изисква „ сложен метод “. Тя напомни още че държавното управление има тригодишна стратегия за създаване на детски градини, а таксите за децата от обществено слаби фамилии да бъдат поети от бюджета.

От „ Воля “ също има лично предложение, предвиждащо парите за майчинство да бъдат в размер на минимална работна заплата, само че то също не получи поддръжката на болшинството.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР