380 километра, осеяни с тарелки от пържени картофи, бирени бутилки

...
380 километра, осеяни с тарелки от пържени картофи, бирени бутилки
Коментари Харесай

Дер Щандарт: БГ Черноморието е бетон, бирени бутилки и див капитализъм

380 километра, осеяни с тарелки от пържени картофи, бирени бутилки и бетон. И на места предпазени територии. Австрийският " Дер Щандарт " разгласява публикация за " тежкия сезон " по българското Черноморие, преведена в Дойче веле.
" Цяло лято вицепремиерът Валери Симеонов измерваше децибели по Черноморието, бореше се против шума, приближаващ от дискотеката на октрито " Какао Бийч ", учеше данните от кадастъра и апропо даде на прокурор на своята колежка - министърката на туризма Николина Ангелкова. Така стартира репортаж на австрийския " Дер Щандарт " за българския летен сезон, който към този момент е към края си.
Самият Симеонов най-после разгласи успеха си против " Какао бийч ", пишат създателите на обявата Маркус Бернат и Софи Цветкова. Те назовават дискотеката навън в курорта Слънчев бряг " епицентърът на българския летен туризъм " и напомнят, че след това тя трябваше да затвори - както и доста други по-малко известни заведения в региона. Малко по-късно обаче " Какао бийч " още веднъж отвори порти, тъй като реши да се придържа към разпоредбите за разрешените равнища на шума. В тази връзка Симеонов разгласи, че законите са годни за всички в България.
Дивият капитализъм против дивите къмпингуващи
Плажовете по Черноморието са нещо като " last frontier " (последна граница) на облагата и на положителния усет в България - там се изнасят последните борби за пари и независимост: дивият капитализъм против дивите къмпингуващи, алкохолните туристи против министри, изпаднали в замайване от личната си власт. В този смисъл 2018-та беше тежък сезон, разяснява " Дер Щандарт ".
По-нататък в обявата се показва, че българското крайбрежие е дълго 380 километра, осеяни с тарелки от пържени картофи и бирени бутилки, купонджии и бетон. Тази плажна " автомагистрала " е прекратена тук-там от предпазени територии, които би трябвало да бъдат опазени - от изкусни строителни бизнесмени.
През лятото някои изкарват пари за цялата година
Сезонът на българското Черноморие е къс - от средата на юни до началото на септември. За тези съвсем 12 седмици мнозина изкарват пари, които им стигат за цялата година. Това изяснява и за какво доста хотели и питейни заведения се борят със зъби и нокти за всеки метър земя край плажа. България продължава да е най-бедната страна в Европейски Съюз. Но пó на север - към Варна и границата с Румъния, където се появиха и първите затворени комплекси с стадиони за голф, предопределени за по-богатите туристи, това не се усеща чак толкоз. А спокойните плажове в Крапец и Шабла притеглят доста румънци, които на собствен ред бягат от бетонните постройки по тяхното Черноморие.
И там, на север, има фенове на дивото къмпингуване. А това от ден на ден нервира тези, които желаят да печелят от туристите. " Хората от къмпинга настояват, че били природозащитници. Но къде отива боклукът, който те създават? Общината сама би трябвало да се оправя с това ", възмущава се притежателят на дребна къща за посетители в Крапец.
Тук се сблъскват два разнообразни свята. Някои от феновете на дивата природа виждат в новите правила и такси, въведени по някои от плажоете, предвестител на идното застрояване и на север - сходно на южното българско Черноморие. Репортажът приключва с думите на 45-годишна жителка на Добрич, любителка на свободното къмпингуване: " Би трябвало да ни оставят повече свободи, тъй като те са тези, които замърсяват нещо. Замърсяват душите ни. "
Междувременно обвиняванията на Валери Симеонов против министърката на туризма се изпариха във въздуха, написа австрийското издание. И показва, че и Николина Ангелкова се е задействала: министърката наложи тлъсти санкции на заведения за хранене, разрешили си да асфалтират плажната линия, трансформирайки я в паркинг за клиентите си. Сред санкционираните има и концесионери на плажове, работещи без спасители, или притежатели на капанчета, открити непосредствено върху дюните. Между 25 хиляди евро и половин милион евро прибира страната годишно от плажните концесии - според от размера и мястото на плажа.
По българското Черноморие са останали и неколцина диви плажове. Различни цивилен начинания се борят за тях от години. Един от тези плажове е Иракли, северно от Несебър. През пролетта в единия му край се появиха нови бунгала. Съдът обаче отхвърли подадената тъжба, въпреки Иракли да е част от предпазените територии " Натура 2000 ", за чието запазване страните-членки получават пари от Европейски Съюз, се напомня в обявата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР