38 улици и площади в старата част на града са

...
38 улици и площади в старата част на града са
Коментари Харесай

38 улици и площади в старата част на Велико Търново са с нова визия

38 улици и площади в остарялата част на града са с нова визия. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

38 улици площади в остарялата част на Велико Търново са с нова визия, откакто Общината осъществя огромния план за градска среда, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Инвестиционното желание обхвана и огромна част от инфраструктурата и в квартал „ Чолаковци “, която също бе изцяло усъвършенствана, в това число и пешеходната връзка с кв. „ Бузлуджа “.

Успешния край на плана белязаха три алегорични церемонни, по време на които бяха показани новите визии на два знакови обекта в Стария град – площад „ Съединение “ пред музей „ Възраждане и Учредително заседание “ и Самоводската чаршия, както и на градската среда в кв. „ Чолаковци “.

В откриванията участваха заместник-кметът на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, представители на общинската администрация и на компаниите реализатори.

С новата си визия улиците в Старо Търново са още по-привлекателни както за локалните поданици, по този начин и за туристите. Такова широкомащабно и сложно възобновяване на подземна и наземна инфраструктура на тази част от града не е осъществявано в актуалната ни история. Автентичната визия на алеите в кв. „ Варуша “ е непокътната посредством пренареждане на калдъръмените настилки.

Това може да се види както по емблематичните за града улици „ Гурко “ и „ Георги С. Раковски “ – Самоводската чаршия, по този начин и по „ Митрополит Панарет Рашев “, „ 10-и Февруари “, „ Пролет “, „ Силвестър Пенов “ и още доста други.

Обновяването на инфраструктурата включва също създаване нови тротоарни настилки, реорганизация на стълбища в Стария град, монтиране на парапети, слагане на нови пейки и кошчета за боклук, озеленяване и залесяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветяване.

С нов и атрактивен тип за изгледните площадки на улица „ Стефан Стамболов “, реставрирани са и старинните сграфитопана до тях. В подножието на Царевец бе основан публичен паркинг с близо 100 места за коли и рейсове. Изцяло преасфалтирани са улиците „ Михаил Кефалов “, „ Читалищна “ и „ Крайбрежна “, построени са пет повдигнати пешеходни пътеки от паваж.

В квартал „ Чолаковци “ са актуализирани над 7400 квадратни метра тротоари и пешеходни алеи, сменени са уличните бордюри, положена е нова асфалтова настилка с повърхност над 2800 кв. метра. Монтирани са нови пейки, беседки, съдове за боклук, указателни табели. Междублоковите пространства са облагородени – засадени са 15 иглолистни и 67 широколистни дървета, над 2000 декоративни шубраци и цветя. Оформени са над 120 нови паркоместа. Основно ремонтирана бе и пешеходната алея към квартал „ Бузлуджа “, където са завършени също кътове за отдих, инсталирани са осветяване и видеонаблюдение.

Общият размер на цялата инвестиция по план „ Привлекателна и съхранена достоверна градска среда в град Велико Търново “ надвишава 11 милиона лв. напълно безплатна финансова помощ. С дейностите се реализира надграждане на към този момент осъществени планове, спечелили европейско финансиране в предния програмен интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР