38-то Народно събрание е 3-то обикновено народно събрание в България,

...
38-то Народно събрание е 3-то обикновено народно събрание в България,
Коментари Харесай

38 Народно събрание гласува новия кабинет, оглавен от Иван Костов

38-то Народно заседание е 3-то нормално национално заседание в България, формирано след рухването на социалистическия режим през 1989 година
През 1997 година, след сериозна финансова и икономическа рецесия, довела до хиперинфлация, държавното управление на Българската социалистическа партия (БСП) с министър-председател Жан Виденов пада от власт в средата на мандата си от 4 години. На последвалите парламентарни избори Обединените демократични сили (ОДС) – коалиция, водена от Иван Костов, печели болшинство в българския парламент, и той заема поста министър-председател на Република България.
Кабинетът е изправен пред сложната задача да възобнови забавените от рецесията стопански и обществени промени в България. Костов е първият министър-председател след 1989 година, който остава на поста за цялостен 4-годишен мандат. Правителството на Иван Костов стабилизира финансовата система, организира огромна, повсеместна приватизация и слага началото на интервал на резистентен стопански напредък.
По време на ръководството си държавното управление неведнъж търпи обвинявания от политическите си съперници в корупция, клиентелизъм и противозаконни приватизационни покупко-продажби. Основната част от обвиняванията са ориентирани към продажби на минимална стойност на предприятия от така наречен „ Виденов лист за разпродажба и изолираност “. Такива са БГА „ Балкан “, Кремиковци АД, Видахим и други.
Във външната си политика държавното управление продължава линията към участие в Европейския съюз. През декември 1999 година България получава покана да стартира договаряния за присъединение, които започват през февруари 2000 година Правителството подава молба за участие в НАТО през същата година. През 1999 година, по време на войната в Косово, макар управляваните от Българска социалистическа партия публични митинги, държавното управление взема решение да даде въздушното пространство на България на авиацията на НАТО за удари против Съюзна република Югославия. Същевременно кабинетът отхвърля на Русия въздушен кулоар, с цел да дебаркира със собствен контингент на летището в Прищина, и не позволява бежанци от спора в Косово да получат леговище в България.
По негово време в Либия са арестувани 6 български медици, упрекнати за съзнателно заразяване на деца с вируса на СПИН. Тогавашният началник на Националната разследваща работа ген. Димо Гяуров декларира по БТВ при започване на 2007 година, че месец преди арестите е предизвестил кабинета какво се готви. Започва правосъден развой против тях, придобил особена известност в последвалите години заради издадените смъртни присъди. По мотив към този момент предявените обвинявания за заразяване със СПИН към 5-те сестри и лекаря в общественото пространство се тиражира хипотетичната фраза на Костов за медиците: „ Ами в случай че са отговорни?! “ По-късно Костов и държавното управление търпят рецензии, че не е обърнато съществено внимание при започване на процеса и незаконно са бездействали. Костов не се среща с Муамар Кадафи, макар че е категорично свикан за това от Надежда Михайлова в докладна бележка от края на 1999 година През февруари 2002 година Народният съд на Либия приключва делото за скрит план против страната, заради липса на доказателства. През идващите години против медиците са стартирани нови каузи, които довеждат до издаване на смъртни присъди.
На 2 март 2001 година по време на среща с представители на международната Интернет общественост афишира решение за компютъризация на българските учебни заведения с парите, получени от втория GSM-лиценз. Решението на кабинета му е анулирано от министъра на финансите в кабинета Сакскобургготски – Милен Велчев. Иван Костов е член на „ Интернет общество - България “ от 2 март 2001 година
Костов постанова визията си и сплотява обединението Съюз на демократичните сили, като да я записва като политическа партия със същото име Съюз на демократичните сили през 1998 година, само че скоро след рухването от власт през 2001 година в партията настъпват необратими процеси на разединение.
По време на своето ръководство Костов получава от медиите прозвището Командира. Политическите му съперници смятат ръководството му за еднолично, до момента в който неговите поддръжници утвърждават безапелационната му политическа позиция по противоречиви въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР