38 бежанци от Република Украйна са потърсили до момента временна

...
38 бежанци от Република Украйна са потърсили до момента временна
Коментари Харесай

Първите бежанци от войната в Украйна получиха подслон в община Мездра

38 бежанци от Република Украйна са потърсили досега краткотрайна протекция на територията на община Мездра. 8 от тях са настанени в село Моравица, а останалите - в Мездра.
Първоначално в село Моравица са получили заслон 5 дами и 6 деца, след това едно от фамилиите се е преместило в Мездра. Безвъзмездно своите домове за украински жители, избягали от своята татковина поради войната, отвориха Васил и Стоянка Генови, Славейко и Петьо Ценови, Росен и Теменужка Ценови.
Бежанците, настанени в Моравица, са от Кривой рог, Днепропетровска област, като дамите са учителки в локална гимназия. Главен основател за тяхното идване у нас е Вита Дончева - украинка, която живее и работи в Мездра.
„ Беше ни доста мъчно да стартираме още веднъж работа, само че с помощта на интернет можем да продължим да преподаваме на нашите възпитаници, без значение, че ние сме в България, а те са пръснати из съвсем цяла Европа, показа една от дамите, която е преподавател по история. Обучаваме ги онлайн и макар военния спор, нямаме нито едно отсъстващо дете “.
„ Още сме в потрес от случилото се, само че започваме постепенно да се съвземаме. България е братска страна, със сходна просвета и ние желаеме да се включим пълноценно в публичния живот на селото и града “, добави нейна сънародничка.
В знак на гостолюбие заместник-кметът Нели Минева подари от името на Община Мездра на потърсилите леговище фамилии икони на Св. Богородица с Младенеца. Тя изрази вяра, че военният спор ще завърши скоро и хората в Украйна ще могат още веднъж да видят „ чисто небе “ над главите си.
„ Ако имате потребност от каквото и да е било, не се колебайте да се свържете непосредствено с мен или с кмета на село Моравица, с цел да можем навреме да ви осигурим всичко належащо “, съобщи Минева.
Със съдействието на Районно ръководство „ Полиция “ бежанците към този момент са получили адресни карти, с цел да могат да се придвижват безпроблемно на територията на Република България.
Украинските фамилии показаха подготвеност да заплащат всички битови сметки по време на престоя си у нас, както и да отделят средства за наем на населяваните от тях жилища.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР