375 386 души призоваха Европейската комисия да защити действащия европейски

...
375 386 души призоваха Европейската комисия да защити действащия европейски
Коментари Харесай

Над 375 хиляди европейци подкрепиха искането за силен закон за водите

375 386 души приканиха Европейската комисия да отбрани настоящия европейски закон за водите по отношение на инициираната от нея инспекция за валидност. Огромният цивилен интерес трансформира обществената консултация за водното законодателство в една от най-големите в исторята на Европейския съюз. Приет през 2000 година, законът, по-известен като Рамкова инструкция за водите, е от извънредно значимо значение за опазването и възобновяване на европейските реки, езера и влажни зони.

В тази връзка, Европейската комисия организира обществена консултация, обръщайки се както към специалисти, по този начин и към жителите да изкажат своето мнение. В отговор през октомври WWF, дружно с още над 130 организации от неправителствения бранш, започнаха акция „ Живи реки “, с която призоваваха Европейската комисия да не трансформира законодателството на Европейски Съюз. Кампанията въодушеви хиляди хора да се застъпят за европейските водни басейни, както и за мощния закон, който ги пази.

„ Над 375 хиляди жители показаха своята позиция и се оповестиха срещу унищожаването на реките, езерата и влажните зони в Европа. Те приканиха своите държавни управления да не подкопават европейското водно законодателство. И в този момент тези, които взимат решенията, би трябвало да се вслушат в техния глас “, разяснява Естер Асин, шеф на WWF, Европейски политики (Брюксел). „ Държавите трябваше да вземат ограничения още преди две десетилетия, само че вместо това те вършиха всичко допустимо да заобикалят Рамковата инструкция, вместо да я ползват “.

Публичната консултация завърши предходната седмица, а формалния разбор на Европейския съюз ще бъде оповестен през есента. Окончателното решение за бъдещето на европейското законодателство се чака да излезе през първата половина на 2020 година

Защо е нужна Рамковата инструкция за водите?

Сладководните екосистеми са най-застрашените на планетата, а обстановката в Европа не е по-различна. Днес цели 60% от водите на територията на Европейския съюз не са в положително положение. Причината е, че държавите-членки разрешават те да бъдат експлоатирани по способи, причиняващи трайни вреди, като създаване на язовири и упражняване на неустойчиво земеделие.

Точно поради това използването на Рамковата инструкция за водите е от голямо значение. Тя се счита за един от най-важните детайли на природозащитното законодателство, одобряван в миналото, както и за най-мощния лост на гражданското общество и промишлеността за мощна и амбициозна отбрана на водите. Законът изисква от държавите-членки да приведат в положително положение водите, намиращи се на тяхна територия, най-късно до 2027 година

Състоянието на водите в България

България е относително бедна на повърхностни водни запаси. Те съставляват едвам 0.3% от територията на страната ни, което я подрежда измежду страните с минимален запас в международен мащаб. Освен това България попада в географски ширини, чувствителни към климатичните промени, което оказва значително въздействие върху динамичността и количеството на преваляванията и се отразява директно върху хидрологичния режим на реките. За страдание, опазването на водните запаси не е доста известна тематика у нас. Свикнали сме да одобряваме водата за даденост без да осъзнаваме, че този толкоз скъп запас е стеснен и подложен на голям напън, в следствие от несъразмерната му приложимост и отрицателните последствия от климатичните промени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР