37% от световното население очаква 2020 година да е по-добра

...
37% от световното население очаква 2020 година да е по-добра
Коментари Харесай

Галъп интернешънъл: Един от трима българи очаква по-добра година


37% от международното население чака 2020 година да е по-добра от 2019 година. Един от всеки четирима е черноглед. Това е главният извод от анкетата „ В края на годината ” на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл ”, съобщи БГНЕС.

У нас, общият оптимизъм за непосредственото бъдеще е по-висок по отношение на предишни години. В последните няколко години може би ненапълно укрепва и чувството за персонално благополучие, само че остава доста по-слабо. На фона на света, България е покрай междинните стойности на оптимизъм, само че когато става дума за персонално благополучие, продължаваме да сме в долната част на класацията. Затова и сме по-големи оптимисти от междинния жител на Европейския съюз, само че сме доста по-нещастни. Докато общият оптимизъм зависи повече от съответната обстановка в страната и е динамичен, чувството за персонално благополучие в годините не се трансформира изключително.

В края на 2019 година 32% от българите чакат 2020 година да е по-добра от 2019 година 22% – по-лоша, а 34% – същата. 12% не могат да отговорят. Така чистата стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти минус дялове на песимисти) е 10 (32% минус 22%). През предходната година тази оценка беше негативна: -8. Преди две години беше 3. В края на 2016 година пък беше -5, а в края на 2015 година беше -1. Така упованията в този момент в действителност се оказват най-оптимистичните на фона на последните няколко години. Вероятното пояснение е известната икономическа стабилизация и политическа предвидимост.

България е покрай международната междинна чиста стойност в показателя на вярата от 13. На фона на страните от Европейски Съюз България стои по-оптимистично, само че на фона на европейските страни отвън Европейски Съюз – ние сме по-големи песимисти. И през тази година Европейски Съюз наподобява относително унило, в съпоставяне, да вземем за пример с развиващия се свят. И тук личи, че не съответното богатство в една страна, а вероятностите, както и настоящата политическа обстановка, са значимият фактор.

В края на 2019 година 45% у нас заявяват, че са щастливи или доста щастливи, а 10% са нещастни или доста нещастни. 40% са в „ средата “ сред благополучие и злощастие, а останалите не могат да дефинират. Така чистата стойност на благополучие минус злощастие е 35. В предходните години тази стойност се движеше по този начин: 36 (преди две години), 33 (преди три години), 30 (преди четири), 16 (преди пет години). В последните години може би чувството за персонално благополучие гладко укрепва, само че остава надалеч от международната междинна чиста стойност в показателя на щастието – която в този момент е 48 и в последните години се колебае към тези равнища. Българите са по-нещастни и от междинния европеец.

Първите пет страни съгласно световния показател на щастието са Колумбия (нетна стойност 88 – дял на щастливи и доста щастливи минус дял на нещастни и доста нещастни), Индонезия (нетна стойност 86), Еквадор (нетна стойност 85) и Казахстан (нетна стойност 83), следвани от Нигерия и Филипините (нетна стойност 78 и за двете държави).

Най-малко щастливите страни по света са Йордания (-38 чиста стойност), Ливан (-15 чиста стойност), Сирия (-7 чиста стойност), следвани от Хонконг и Ирак (-5 чиста стойност и за двете държави). Следва да се подсети, че доста от тези страни претърпяха и обилни митинги в хода на 2019 година

Настоящото проучване е част от годишния проучвателен план на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “, наименуван „ В края на годината “ – традиция, инициирана и проектирана под председателството на доктор Джордж Галъп през 1977 година Тази година то бе извършено от международната асоциация “Галъп интернешънъл “ в съдействие с УИН в 46 страни по целия свят.

Общо 45676 души бяха интервюирани в международен мащаб. Във всяка страна е осъществена представителна извадка от към 1000 мъже и дами: лице в лице, по телефон или онлайн.

Теренната работа в другите страни е извършена в интервала ноември-декември 2019 година Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период – 95%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР