37 милиарда евро капитали са изтекли от страната ни за

...
37 милиарда евро капитали са изтекли от страната ни за
Коментари Харесай

Васил Велев: 37 млрд. евро капитали са изтекли от България за последните 11 години

37 милиарда евро капитали са изтекли от страната ни за последните 11 години поради правна неустановеност, при привлечени едвам 13 милиарда евро за същия интервал, заяви ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той оповести данните на пресконференция  на Асоциация „ Хидроенергия “ и Сдружение на производителите на екологична сила в поддръжка на представени от него съответни образци за правни парадокси, които по думите му са една от аргументите за високите цени на електрическата енергия за бизнеса.

Според него, по-скоро целенасочени в сравнение с инцидентни дейности водят до нереално високи цени на електрическата енергия. " Как да сме конкурентноспособни като цените на електрическа енергия са 73 % по-високи от тези в Германия, за която нашата промишленост генерира максимален експорт. ", съобщи той.

Велев е безапелационен, че не може да се приказва за недостиг, когато разполагаме с над 10 000 МВт мощности, а действителното ползване варира сред 3 000 и 5 000 МВт. Този недостиг е изкуствено основан, което води до големи разноски на промишлеността за електрическа енергия и я прави неконкурентоспособна. „ През първата декада на август Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 работеше с два от своите осем блока, разполагайки с личен състав в пъти повече от нужния за поддръжка на дейните блокове. За всеки от работещите над 2000 служащи и чиновници, които работят по два часа дневно при един подобен режим  домакинствата и бизнесът заплащат по над 4000 лв. месечно. От друга страна високата цена на тока се обуславя и от обстоятелството, че сме свързани  с гръцкия пазар, който е и най-скъпият пазар в Европа по формулировка. Направихме го преди да се свържем с румънския, откъдето можем да се свържем и с европейския, макар енергичната опозиция на работодателските организации това да се случи. И в случай че това не е задоволително, налице е и сериозният проблем с Наредбата за използването на повърхностни води. Заради правни недомислици и следващите неслучайни дейности над 250 ВЕЦ-а, генериращи най-чистата и евтина сила в страната, са изправени пред риск от прекъсване “, показа Васил Велев.

Според Велев това не са по никакъв начин дребни мощности, а стотици мегавати, които балансират  електросистемата и фактор за поддържане на по-ниска цена на електрическата енергия. Председателят на АИКБ разяснява, че задачата на ръководството на енергетиката не е да основава условия, при които няколко енергийни олигарси да завоюват доста пари, а   обществото да заплаща големи сметки и промишлеността да губи конкурентоспособност. Десетки огромни предприятия и десетки хиляди чиновници са  принудени да спрат работа, тъй като високите сметки за ток ги водят неизбежно към банкрут.

„ Ситуацията е изкуствено основана – пускат се манипулативни предложения през нощта за покупка на ток на правилото „ не по-малко от 300 евро на Мвт/ч “, което демонстрира, че цената изкуствено се изкривява. Оферти „ закупувам единствено над тази висока цена “ явно манипулират цената, с цел да се манипулира кривата на търсене и равновесната точка.

Работодателските организации изрично ще подкрепим напъните на Асоциация „ Хидроенергия “ за контролиране на един юридически парадокс, с цел да не се случи по този начин, че и техните мощности да се прибавят към наболелия проблем с неработещи енергийни източници, заради независещи от тях аргументи “, акцентира Велев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР