37 832 ученици са тествани днес в столицата преди началото

...
37 832 ученици са тествани днес в столицата преди началото
Коментари Харесай

Ден първи на тестване - 5 деца, 6 учители, трима персонал положителни

37 832 възпитаници са тествани през днешния ден в столицата преди началото на първия присъствен ден за 1-4 клас. Общо открити като положетилни са 5 деца - две в София, по едно във Варна, Добрич, Пазарджик. Така 2538 паралелки през днешния ден са били присъствено - 1471 от тях са в София, останалите в другите 12 области.

Тествани са също 2 717 учители - от тях 6 са били позитивни - три във Варна, Габрово, Добрич, София по един. От непедагогическия личен състав са тествани 1507 души - трима са били позитивни - две служителки във Варна и един в София. Това регистрира служебният министър на образованието Николай Денков, който даде брифинг в МОН за първото тестване на учениците в 13 области в страната.
 МОН: Само позитивните проби ще се изхвърлят по специфичен ред
МОН: Само позитивните проби ще се изхвърлят по специфичен ред

Останалите ще се събират в плътни чували

Денков благодаря на всички, които са се присъединили в процеса - най-много на учителите, непедагогическия личен състав, шефовете по организация на процеса и доброволците, " без които нямаше да успеем ". Доброволците са били 3549, от тях 3281 са били родители, сподели министърът.

Доставени са 86 000 спомагателни проби в склада в село Лозен през днешния ден , те са за четири области - Пловдив, Бургас, Русе, Враца - за там е въпрос какъв брой време им би трябвало, с цел да тръгнат децата присъствено на учебно заведение. Това ще стане, когато се усещат подготвени, могат да започват, посочи Денков. Тестовете ще стигнат за тази и другата седмица, само че зависи по кое време ще започват всички учебни заведения.
 МОН получи още 86 000 теста за учениците
МОН получи още 86 000 теста за учениците

Те ще бъдат разпределени в четири области

, в случай че те дойдат в точния момент - ще има проби за един месец. На въпроси за какво снабдител на тестванията от една социална поръчка се е отказал - министърът сподели, че МОН няма представители в Комисията, които прави поръчките. Ако няма поръчка на проби - децата остават онлайн, проучва Денков.

Той бе безапелационен, че няма наложителен ден за старт на присъствения развой, за образователен развой трябват три условия - декларация за единодушие от родители за обезпечени над 50% деца от паралелка, проби и учители с доброволци, които да тестват децата.

Това е нов модел, който, в случай че проработи вярно, може да разреши повече да не се връщат децата в онлайн среда, сподели Николай Денков, уточнявайки, че процедурите би трябвало да се извършват съзнателно.

МОН са сложили изискване родителите да имат два дни авансово съобщение за попълване на заявления, с цел да започва присъствен развой.А идващото тестване на възпитаници ще е в понеделник, в случай че не е затворено учебното заведение или във вторник, останалите възпитаници би трябвало да се тестват в първия ден на връщане в клас.
 Близо 60% от родителите на дребни възпитаници са съгласни с тестването
Близо 60% от родителите на дребни възпитаници са съгласни с тестването

Най-голямо предпочитание за връщане на децата в клас има в София, най-слабо - в Монтана

За връщане на огромните възпитаници от прогимназиален стадий - въпросът занапред ще се разисква, откакто всички от 1 до 4 клас бъдат върнати в учебно заведение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР