36 живописни творби с ренесансово буйство от багри, образи, цветни

...
36 живописни творби с ренесансово буйство от багри, образи, цветни
Коментари Харесай

Виторио Лофреда представя пред старозагорци 50-годишния си творчески път в самостоятелна изложба

36 живописни произведения с ренесансово вилнеене от багри, облици, цветни метафори и разнородни техники ще показа на 10 февруари пред старозагорската аудитория в зала „ Байер “ италианският ваятел и художник Виторио Лофреда . Откриването ще бъде в 18,00 ч. в съботния ден, а нереалните платна са рисувани в България, в мъглижкото ателие на световноизвестния създател.

 Снимка

Роден в Рим , в квартала на изкуствата Трастевере , именуван още „ Римският Монмартр “, от 9-годишна възраст Виторио е притеглен от майсторите скулптори в околните художествени ателиета-леярни. Надзъртал любопитно през прозорците, „ крадял “ занаята им и макар че се шегували с неговата крехка възраст и постоянно го гонели, най-после го позволили в „ лабораториите “ си, където изкуството го запленило вечно. След като специализира отливане на бронза по антична, етруска технология , на собствен ред преподава опита си на студенти от Япония, Иран, Швеция, Корея, Съединени американски щати.

 Снимка

В Рим е работил в съдействие също с Джорджо де Кирико и с българина Асен Пейков (през 70-те години на предишния век). В родината си Виторио Лофреда е бил водещ през 1990 година на редица просветителни излъчвания на тематика „ Професия ваятел “ по италианската телевизия РАИ.

Преди повече от 15 години обаче любовта му към българка от Стара Загора, с която се срещат в Рим, го довежда в нашия античен и хубав град, в който италианският създател живее и до през днешния ден.

Картините на художника, показани в изложбата, разкриват най-тънки нюанси на човешки положения и настроения. Лофреда показва експозицията си, разграничена на две тематики - в едната са платната от серия „ Състояния “, в другата – невероятните му експресии, в които всеки може да открие нещо свое.

Чрез снимки феновете на изобразителното изкуство ще видят и други негови произведения, които са огромни по мащаб. Сред тях са паметникът на Бургиба в Тунис, направен в съдействие с Росети; комбинация, осъществена от него по творбата на Джанети – “Каравелата “ в Съединени американски щати, Капелата на швейцарската армия във Ватикана и други.

Още за универсалния език на изкуството, за пристрастеността му към живописта и за подбора на картините в изложбата с Виторио Лофреда беседва Мария Стефанова, а превода от италиански език реализира неговата брачна половинка Дияна Лофреда, учител по италиански и солфеж в НУМСИ „ Хр. Морфова “, Стара Загора:

 Снимка
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР