36-годишен мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна

...
36-годишен мъж получи нов шанс за живот след успешна чернодробна
Коментари Харесай

46 българи чакат за трансплантация на черен дроб

36-годишен мъж получи нов късмет за живот след сполучлива чернодробна трансплантация. Тя е осъществена от експертите във Военномедицинска академия и е една от най-сложните досега. Това е първата такава намеса в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология след цялостното им възобновяване.
В момента оперираният пациент е в реанимацията и се възвръща.
Проф. доктор Никола Владов, шеф Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ВМА съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия, че трансплантацията е била относително комплицирана. Наложило се е преди слагането на черния дроб на пациента да се създадат реконструкции на артериалните съдове. Това е била по-сложната част от интервенцията. Самият пациент е бил в доста тежко положение, само че към този момент е нормализиран. Захранва се и се раздвижва.
Проф. Владов благодари на всички експерти, взели участие в интервенцията. Ключът към триумфа на трансплантациите във ВМА са възобновените операционни зали, положителният екип, положителната стиковка сред екипите и координацията на държавно равнище, сподели още професорът.
Той се надява да се усили броят на донорите, с цел да се усилят и трансплантациите.
46 българи чакат за трансплантация на черен дроб.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР