36 621 безработни са започнали работа през месец юни, показват

...
36 621 безработни са започнали работа през месец юни, показват
Коментари Харесай

Има тенденция за ограничаване на безработицата, но числата още са стряскащи

36 621 безработни са почнали работа през месец юни, демонстрират данните на Агенцията по заетостта, представени от в. " 24 часа ". Това значи нарастване с 84% на месечна база на намерилите работа!
По експертна оценка на Агенцията по заетостта през месец юни на старите си работни места – преди COVID-19 рецесията, са се върнали 35,2% от безработните.
Други 434 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през юни посредством бюрата по труда.
И през юни най-вече почнали работа се регистрират в бранша на хотелиерството и ресторантьорството – 25,3%, следвани от преработващата индустрия – 14,8%, търговията, ремонта на коли – 13,8%, просвета, спорт и развлечения – 5,9%, строителство – 5,0%, селско, горско и рибно стопанство – 4,9% и други
Що се отнася до безработицата , 273 367 са записаните безработни лица, като по отношение на май те са с 22 086 по-малко или спадът е от 7,5%. В същото време нарастването по отношение на юни 2019 година т.е. на годишна база е с 61,1% или със 103 708 лица.
Най-търсените специалности през този месец са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени изделия; административен личен състав по обслужване на клиенти; икономически и административни специалисти; помощници при подготвяне на храни; водачи на МПС и преносими уреди и други
В осъществяване на ограниченията за възобновяване на трудовия пазар и намаляване на последствията от COVID-19 рецесията, до края на месец юни посредством бюрата по труда близо 9 000 работодатели от засегнатите браншове се възползваха от мярката " 60 на 40 ". От през днешния ден към този момент се подават документи за новия формата на схемата - детайлности за него ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР