36 545 жилища в общо 511 многофамилни жилищни сгради са

...
36 545 жилища в общо 511 многофамилни жилищни сгради са
Коментари Харесай

Ето всички решения на Министерския съвет от днес

36 545 жилища в общо 511 многофамилни жилищни здания са актуализирани през 2018 година

Общо 36 545 жилища в 511 блока в страната са актуализирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания през 2018 година Това излиза наяве от утвърждения от държавното управление отчет за напредъка по осъществяването на ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия през миналата година.

От въведените в употреба общо 511 здания най-вече са в област Бургас (107 сгради), следвана от областите Хасково (45 сгради), Благоевград (42 сгради), Пловдив и Стара Загора (по 39 сгради).

Към 31 декември 2018 година са стартирали действия по 98,8% от всички 2022 здания със подписани контракти за целево финансиране по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания (НПЕЕМЖС).

В отчета се показва, че в края на миналата година в развой на осъществяване на строително-монтажни работи са били 135 здания, в резултат на което ще бъдат актуализирани 9180 жилища. Предвижда се през 2019 година да бъдат актуализирани още 29 342 жилища в общо 444 здания, от което се чака да се възползват 61 133 души. Според данните, последните утвърдени за реновиране здания се чака да бъдат приключени в края на 2019 година

Отчетените резултати удостоверяват, че ползата към НПЕЕМЖС продължава да бъде огромен. Непосредственият социално-икономически резултат се показва в понижаване на разноските за отопление на семействата, възстановяване на здравословните условия за живот, основаване па приятна витална среда (подобрени и ремонтирани общи елементи и околоблоково пространство). Постига се и по-естетичен външен тип на обновените жилищни здания спрямо останалите, което води до смяна на образа на цели квартали.

Програмата основава претовареност и усилва финансовите приходи както в строителния бранш, по този начин и при производителите на строителни материали, инженери, архитектурни и проектантски компании, транспортен отрасъл, складови и логистични центрове.

Като позитивен резултат от реализирането й се регистрира и подобряването на качеството на околната среда, в резултат на спестени излъчвания на парникови газове, както и намаляване въздействието на климатичните промени.

Милка Митева е препоръчана за почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на Милка Митева с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие за изключително значимите й заслуги в региона на културата и изкуството.

Милка Митева е шеф на НМУ „ Любомир Пипков “ от 1992 година, като интензивно работи за одобряване името на най-старата музикално-образователна институция в България като средище за разкриване и развиване на музикални гении. От 1994 година е живописен шеф на състезанието „ Млади музикални дарования “, а през 1996 година е съучредител на едноименната фондация.

По случай 100-годишнииата на НМУ Милка Митева инициира провеждането на интернационалния конкурс „ Млади виртуози “. Състезанието се организира годишно, участниците идват от десетки страни, а в журито по предписание участват огромни педагози и реализатори от целия свят.

От 1998 година Милка Митева е хоноруван учител, а от май 2000 година - член на съвета на Департамент „ Музикално - театрални изкуства “ при Нов български университет.

Създава се междуведомствена работна група за задачите на националната оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма

Министерският съвет одобри Решение за основаване на междуведомствена работна група с присъединяване на представители на Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правораздаването, Агенция „ Митници “, Прокуратурата на Република България, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, дирекция „ Финансово разузнаване “ на Държавна организация „ Национална сигурност “, способени профилирани дирекции на ДАНС, органите за контрол и други държавни органи и институции с обособени пълномощия в областта на предварителната защита и противодействието на изпирането на пари и финансирането на тероризма, както и такива, които разполагат с данни и информация, нужни за правенето и актуализирането на националната оценка на риска.

Решението за основаване на междуведомствена работна група е признато на съображение член 24 от Устройствения устав на Министерския съвет и в осъществяване на член 96 от Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Постоянно настоящата междуведомствена работна група се основава за осъществяване на дейностите, регламентирани в член 96, алинея 1, т. 1 - 5 от Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Правителството утвърди 277 530 лева по програмата за протекция на деца с изявени способности

Министерският съвет утвърди прехвърляния в размер на 277 530 лева за стипендии и еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2019 година

За 2019 година за деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения са планувани общо 793 050 лева, в това число 293 130 лева за предоставени стипендии на деца по Програмата от 2018 година.

С актуалното разпореждане по бюджетите на общините се дават в допълнение 203 040 лева, като 63 585 лева са по отношение на постъпили в Министерството на образованието и науката (МОН) претенции за финансиране на 40 нови стипендии по Програмата от 19 общини отпуснати за 2018 година Отделно от тях са нужни 135 270 лева За 250 стипендии от 46 общини, чието погашение е почнало през 2018 година, и 4 185 лева – за издадени заповеди за 7 стипендии на възпитаници в частни учебни заведения. Тъй като и седемте утвърдени стипендии са на възпитаници в частни учебни заведения на територията на гр. София, средствата се дават на Столична община.

По бюджета на МОН се дават общо 74 490 лева, от които 74 115 лева за 91 издадени от министъра на образованието и науката заповеди - 71 заповеди от 2018 година и 20 заповеди от 2019 година по Програмата и за стипендии на трима възпитаници от Технологично учебно заведение „ Електронни системи “ - София, което е в структурата на ТУ - София. Останалите 375 лева са за еднократно финансово подкрепяне, за което има издадени две заповеди от министъра в края на 2018 година

По този метод нужните средства възлизат общо на 277 530 лева което няма да докара до влияние върху държавния бюджет, защото средствата са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2019 година.

Отпускат се 22 643 942 лева за обезпечаване на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 22 643 942 лева, разпределени по общини, за закупуване на познавателни книжки, учебници, достъп до електронно четими учебници, образователни комплекти и образователни пособия за децата и учениците в общинските детски градини и учебни заведения за 2019 година.

Министерството на образованието и науката е изготвило систематизиране на нужните средства, съгласно избраните нормативи и въз основа броя на децата и учениците от Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) към месец февруари 2019 година.

Допълнителните прехвърляния се дават по бюджетите на общините от централния бюджет под формата на обща дотация за делегираните от страната действия за сметка понижение на бюджетното взаимодействие на централния бюджет с бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 година.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството трансформира статута на парцел, ръководен от Министерството на вътрешните работи, от обществена в частна държавна благосъстоятелност. Поземленият парцел с повърхност 74 953 кв. м с издигнатите в него здания и се намира в с. Лозен, околност „ Джуджин азмак “, регион „ Панчарево “. Той е с отпаднала нужда за функционалностите на Министерство на вътрешните работи.

За частна държавна благосъстоятелност е оповестена постройка, представляваща едноетажна сграда със застроена повърхност 16 кв. м, ситуирана наоколо до пристанищните терминали в зона Русе-Изток. Правителството даде единодушието си тя да бъде отстранена от активите на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ поради отпадналата нужда от потреблението й, както и неприятното й градивно положение. Осигуряването на физическа поддръжка на постройката ще докара до генериране на непотребни разноски за предприятието.

Преименува се Франкофонският институт за администрация и ръководство

Франкофонският институт за администрация и ръководство (ФИАУ) се преименува в Специализиран институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ).

Преименуването се постанова поради съвпадане на френската абревиатура на института с абревиатурата на друго висше учебно заведение, записано във Франция. Одобреното от Министерски съвет съглашение не трансформира възприетите цели и организационни правила в активността на института. Той има за цел да способства за професионалното развиване на студенти от страни в района на Централна и Източна Европа. В него се образоват и студенти от страните в Западните Балкани, с което той спомага за европейската вероятност на тези страни.

От основаването си през 1995 година институтът способства за развиването на университетското съдействие сред европейските страни, членуващи в МОФ.

Министерството на стопанската система ще си сътрудничи с Общинското национално държавно управление на Нинбо, Китай

Правителството утвърди план на Меморандум за съдействие сред Министерството на стопанската система на Република България и Общинското национално държавно управление на Нинбо, Китай.

Подписването на Меморандума бе препоръчано от българска страна за усилване на търговско-икономическото съдействие с Нинбо. Усилията на Министерството на стопанската система са ориентирани към определяне на контакти и развиване на партньорството с Китай освен на централно равнище, само че и с обособени китайски провинции и значими градове. Министерството на стопанската система към този момент е подписало сходни меморандуми за съдействие с китайските провинции Хънан, Анхуей, Шанхай, Гуандун, Дзянсу, Джъдзян.

Меморандумът планува активизиране на съдействието сред бизнеса и организациите от България и Нинбо; оказване на подпомагане за основаване на нови и разширение на съществуващите бизнес контакти сред предприятията от България и Нинбо; поощряване на съдействието сред дребните и междинните предприятия; стимулиране на предприятията от България и Нинбо да вземат участие в панаири, изложби, конгреси и симпозиуми, които се организират на територията на България и Нинбо. Специално внимание в обърнато на насърчаването на китайските вложения в българските индустриални зони.

Одобрени са резултатите от Първата сесия на междуправителствена комисия сред България и Република Северна Македония

Правителството утвърди резултатите от Първата сесия на смесената междуправителствена комисия за икономическо съдействие сред Република България и Република Северна Македония, която се организира на 6 и 7 март в Скопие.

Двете страни разискаха построяването на транспортна и енергийна инфраструктура, както и настоящи въпроси от двустранното икономическо съдействие в области като търговия, вложения, селско стопанство и други В рамките на съвещанието беше изработен обзор на осъществяването на Меморандума за съгласие сред двете страни за понижаване на интернационалните цени за роуминг за телекомуникационни услуги. Също по този начин бяха набелязани опциите за разширение на съдействието сред България и Република Северна Македония в области от съвместен интерес.

Инициативата „ Партньорство за намерено ръководство “ има нов отговорник

Министерският съвет разпореди на заместител министър-председателя Томислав Дончев да дава отговор за координацията и присъединяване на Република България в Глобалната самодейност „ Партньорство за намерено управление”. Към момента тази служба бе изпълнявана от началника на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова.

„ Партньорство за намерено ръководство “ е многостранна самодейност, която има за цел обезпечаване на съответни задължения от страна на държавните управления за поощряване на прозрачността, овластяване на жителите, битка с корупцията и да бъдат употребявани новите технологии за подсилване на ръководството.

Република България се причислява към самодейността през април 2012 година и досега е създала и изпълнила три национални проекта за деяние.

Документите, свързани с уговорките по самодейността се разгласяват на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Отчисления в размер 50 % от облагата за финансовата 2018 година на държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала ще бъдат импортирани в интерес на страната

Министерският съвет одобри предписание за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2018 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Процентът на отчисленията от облагата е 50 на 100, а за „ Българска банка за развиване “ АД - 80 на 100, което е в сходство със заложените параметри в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година

Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите за страната е 7 юни 2019 година, а за сдруженията, които сформират годишен финансов доклад според член 31, алинея 1 от Закона за счетоводството, е 15 юли 2019 година

От обсега на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се регистрира тяхната специфичност и изключителната им взаимозависимост от стеснен брой източници на финансиране. Извън обсега му остава и „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД, поради спецификата в активността на сдружението, както и сдруженията от бранш „ Водоснабдяване и канализация “ - заради осъществяване на предварителни условия във водния бранш за асимилиране на средствата от европейските фондове за програмния интервал 2014 - 2020 година.

С разпореждането се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет за 2019 година в частта на неданъчните доходи от дивиденти. То е направено в сходство с член 2, член 11, т. 4 и член 12, т. 14 от Правилника за реда за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала.

Правителството утвърди план на Закон за обществените предприятия

Правителството одобри Решение за одобрение на план на Закон за обществените предприятия. Целта законопроекта е основаването на хармонизирана правна рамка, в която обществените предприятия ще реализират своята активност, при която разпоредбите за корпоративно ръководство и обявяване ще бъдат идентични за всички предприятия с държавно присъединяване, без значение от това, кой орган упражнява правата на страната.

Причините, които постановат приемането на законопроекта, произтичат от утвърждения от държавното управление на 22 август 2018 година План за деяние. Той включва ограничения в отговор на желанията на България да се причисли към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз. Планът включва още и възстановяване на ръководството на държавните предприятия посредством преразглеждане и привеждане на националното законодателство в сходство с Насоките на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за корпоративното ръководство на държавните предприятия.

Предвидено е лимитирано използване на закона във връзка с общинските обществени предприятия, предвид на това, да не се нарушават правата на общините за локално самоуправление.

Предложените с плана на акт стандарти за ръководство на обществените предприятия включват следните съществени детайли: Въвежда се условие за създаване на държавна политика в региона на обществените предприятия и механизъм за установяване на съответни цели, която се приема от Министерския съвет; Създава се централно звено за съгласуване на ръководството на обществените предприятия в лицето на сегашната Агенция за приватизация и следприватизационен надзор, в която се влива Българската организация за вложения, името й се трансформира на Агенция за обществените предприятия и вложения. Агенцията е администрация, директно подчинена на Министерския съвет; Въведено е условието Агенция за обществените предприятия и вложенията да създава годишни систематизирани аналитични отчети за активността на обществените предприятия, включващи отчитане на финансовото показване на дружествата; Предвидено е основаване на професионални и самостоятелни органи на ръководство на обществените предприятия с ясни пълномощия, на основата на транспарантна, обективна процедура за номиниране на претенденти, учредена на качествата им.

Одобрен е план на Закон за марките и географските означения

Правителството утвърди план на Закон за марките и географските означения. Чрез препоръчаните промени в настоящата все още правна уредба в региона на марките и географските означения ще се реализиране сходство сред българското и европейското право в региона на отбраната на комерсиалните марки и географските означения и осъществяване на отговорностите на България, като държава-членка на Европейски Съюз. Едни от уговорките, които ще бъдат реализирани с приемането на Законопроекта е уеднаквяване на националното ни законодателство с това на другите държави-членки, повишение на успеваемостта на работа и реализиране на по-висока правната сигурност за бизнеса и потребителите.

Изменя се Правилникът за устройството и активността на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и активността на Министерството на вътрешните работи. В документа се уточни обсегът на дейностите, осъществявани от дирекциите в Министерство на вътрешните работи.

С оглед обезпечения кадрови капацитет е обърнато особено внимание на целесъобразността в ГДНП да се организира следствие главно на каузи за тежки закононарушения, за които по закон е планувано наказване отнемане от независимост повече от пет години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна, подсъдни като първа инстанция на областен съд или на Специализирания углавен съд.

Създава се опция полицейските органи от дирекция „ Противодействие на престъпността през държавната граница “ в ГДГП да правят оперативно-издирвателна активност и следствие на закононарушения на територията на цялата страна.

Отпада задължението органите на Министерство на вътрешните работи да правят оценка на риска в границите на реализираните действия, свързани с сериозните инфраструктури и обектите им.

Детайлизирани са функционалностите на дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “ с оглед осъществяването на експертно-аналитична активност по предварителна защита, преодоляване и попречване на последствията от бедствия и отбрана на популацията. По този метод чиновниците ще могат да оказват методически надзор при построяването на Локални системи за обявяване, осъществяване на функционални проби и консолидиране на тези системи към Националната система за ранно предизвестие и обявяване.

Предвидена е опция за назначение на спомагателен щат на чиновници по трудово правно отношение по отношение на издаването/подмяната на български персонални документи и персонализирането им.

За възстановяване на активността на административните структури в Министерство на вътрешните работи и реализиране на по-високи резултати от държавните чиновници в Звеното за материални инспекции, дирекция „ Международни планове “ и дирекция АФКОС се покачват условията към тях в посока учебен ценз и притежаване на непознати езици.

Допълват се функционалностите на Изпълнителната организация „ Железопътна администрация “

Правителството одобри промени в Устройствеиия устав на Изпълнителната организация „ Железопътна администрация “. Чрез тях се допълват функционалностите на организацията като Регулаторен орган и като Национален орган по сигурността в железопътния превоз, както и се уголемяват нейните пълномощия при надзор.

С промените се вкарват условията на използваното законодателство на Европейския съюз, признати с Четвърти железопътен пакет през 2016 година, който включва: Директива (ЕС) 2016/798 на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2016 година по отношение на сигурността на железопътния превоз (OB L 138, 26.5.2016 година, стр. 102), Директива (ЕС) 2016/797 на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2016 година по отношение на оперативната съгласуемост на железопътната система в границите на Европейския съюз (OB L 138, 26.5.2016г., стр. 44) (Директива (ЕС) 2016/797) и Директива (ЕС) 2016/2370 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2016 година за изменение на Директива 2012/34/ЕС във връзка с отварянето на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически транспорти и ръководството на железопътната инфраструктура (OB L 352, 23.12.2016г., стр. 1).

Вадим български персонални документи в чужбина с едно посещаване в консулската работа

Министерският съвет утвърди Закон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи. С измененията се вкарва опция български персонален документ да бъде получен отвън страната персонално посредством потребление на лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга. Това ще облекчи българските жители в чужбина, изключително живеещите в обитаеми места, отдалечени от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

Въвежда се условие за персонално явяване на лицето - при подаване на заявката за издаване на документа в дипломатическо или консулско посланичество на Република България в чужбина.

С приемането на промените се основава и нова опция за подаване на заявки за замяна на български персонални документи посредством автоматизираната осведомителна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Получаването на готовия документ ще става единствено персонално, откакто самоличността на получателя бъде открита еднопосочно и документът, чиято замяна се желае, бъде върнат.

Така български персонални документи в чужбина ще се вадят единствено с едно посещаване в консулската работа или при подаване (а ще се получават с куриер), или при приемане (когато се кандидатства онлайн).

Сроковете за издаване на български персонални документи при подадено в чужбина заявление ще бъдат 45 дни за елементарна услуга и 30 дни за бърза услуга.

С промените се вкарва период на годност на паспортите от 10 години, като в същото време се резервира и опцията за издаване на паспорт с 5-годишна годност. Министерство на вътрешните работи следва да обезпечи софтуерните и организационни условия за издаването на паспорти със период на годност 10 години не по-късно от 01.01.2021 година

Предвижда се финансовите разноски за потребление на пощенска или куриерска услуга да се заплащат авансово от заявителя.

Правителството одобри проект за създаване на стратегическите и програмни документи за ръководство на средствата от европейските фондове

Правителството одобри Постановление за създаване на стратегическите и програмните документи на Република България за ръководство на средствата от фондовете на Европейския съюз за програмния интервал 2021 - 2027 година

Постановлението планува основаване на работни групи, които да бъдат виновни за създаването на Споразумението за партньорство и програмните документи в региона на Кохезионната политика, Общата селскостопанска политика и Общата политика по риболовство.

В работните групи ще вземат присъединяване представители на централната администрация, на районните и локални управляващи, обществени сътрудници, структури на гражданското общество, академичната общественост и други

За обезпечаване на оптималната гласност и бистрота на процеса и за гарантиране на опция за присъединяване в него на всички заинтригувани страни, се плануват публични разисквания на всеки от стратегическите и програмните документи на територията на страната.

Одобрена е българската позиция за идното неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в интервала 2-4 юни в Букурещ, Румъния.

Един от главните цели в региона на земеделието на Румънското председателство е биоикономиката. В тази връзка тематиката на работната среща на министрите ще бъде „ Научните проучвания в селското стопанство и биоикономиката - създаване на синергии “.

В българската позиция е застъпено мнението, че бъдещата Обща селскостопанска политика може да способства за развиването на биоикономиката посредством поддръжка за по-иновативно, дейно потребление на ресурсите и конкурентоспособно произвеждане. Подкрепата с директни заплащания ще продължи да обезпечава сигурност за земеделските стопани и тяхното произвеждане.

Правителството утвърди промени в Закона за културното завещание

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за културното завещание. С предлаганите промени се извършват пет ограничения от РМС № 704 от 5 октомври 2018 година за опростяване и привеждане на услугите за бизнеса в сходство със Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност.

Регламентират се документите, удостоверяващи съществуването на условията на Закона за културното завещание за осъществяване на музейна активност от частни музеи и се понижава периода за издаване на разрешението от министъра на културата.

Регламентират се условията, при които се прави съгласуването на проекти за запазване и ръководство, устройствени проекти и характерните правила и нормативи към тях, заданията за тяхното правене, както и на капиталови планове и претенции за намеси в предпазени територии за запазване на културното завещание.

Създава се законова уредба на условията за издаване на позволения за направа на копие и имитация на културни полезности със международно и национално значение или национално благосъстояние и за осъществяване на консервация и реституция на движими културни полезности национално благосъстояние, които досега се съдържат в подзаконови нормативни актове.

Одобрени са 20,9 млн. лева спомагателни разноски и прехвърляния по бюджетите на първостепенни разпоредители с бюджет

Правителството утвърди спомагателни средства в размер на 20,9 млн. лева по бюджетите на общините Столична община, Габрово и Петрич и по бюджета на Министерския съвет.

По бюджета на Столична община спомагателните средства в размер на 15 млн. лева са предопределени за доставка, реновиране и рационализация на метровлакове - част от процеса на създаване и рационализация на метрото в гр. София. Осигуряването на финансовия запас ще разреши спазването на заложения график за осъществяване на дейностите по най-големия транспортен план на територията на столицата, който е със значителен екологичен и обществен резултат.

Одобрени са и спомагателни прехвърляния в размер на 5,4 млн. лева по бюджетите на общините Габрово и Петрич, предопределени за ремонт и благоустрояване на улици, тротоари, междублокови пространства, подсилване и отводняване на инфраструктурни обекти, както и ремонт на общинска пътна мрежа.

Одобрените разноски по бюджета на Министерския съвет за 2019 година са в размер на 500 хиляди лева и са планувани за довършителни действия в храм „ Св. Прокопий Варненски “, гр. Варна.

Допълнителните разходи/трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет се дават за сметка на планувани разноски по централния бюджет за 2019 година и за сметка на преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет за 2019 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР