357 проверки на аптеки са извършени през февруари във всички

...
357 проверки на аптеки са извършени през февруари във всички
Коментари Харесай

Неотзивчиви търговци били виновни за липсата на инсулин в аптеките


357 инспекции на аптеки са осъществени през февруари във всички области у нас. Към 23 февруари в страната отчетливо се вижда, че има три инсулинови лекарствени продукта, които са със закъснение в 2/3 от всички области. Като цяло може да се заключи, че огромна част от инсулиновите лекарствени артикули ги има в задоволително наличия. За 5 други инсулинови артикули се следи закъснение в останалата 1/3 от страната.

През месец октомври предходната година е имало постъпили 12 сигнала от жители през системата на здравното министерство за липса на инсулин. От началото на годината има няколко сигнала - от Стара Загора и Плевен, а за месец февруари - единствено два сигнала.

На брифинг, отдаден на тематиката за в страната, заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов уточни, че инсулин в страната има задоволително. Осигурени са количествата инсулин за жителите в идващите 3 месеца от " Тресиба ". От въпросния инсулин има над 21 000 опаковки.

Той увери, че Министерство на здравеопазването редовно, регулярно и задълбочено следи процесите на фармацевтичния пазар. Всяко едно решение е учредено на данни, доказателства и инспекции за това какво има, какво няма и къде и какво липсва. Дори и за един пациент в България да има потребност от медикаменти и това да не е обезпечено, е липса на медикаменти, сподели той.

Гетов добави, че поради всички промени здравният министър е подписал основаването на работна група с представители на Министерство на здравеопазването, Агенция по медикаменти, Национална агенция за приходите, ДАНС, Информационно обслужване и други за основаването и въвеждането до края на 2024 година на цялостна система на следене на лекарствените артикули. Обсъжда се и основаването на сериозен лист на медикаменти.

Проф. Илко Гетов прикани жителите тогава, когато търсят медикаментите си и изпращат сигнали, да бъде обозначен с акуратност - по кое време, къде, кои медикаменти липсват, по какъв начин са реагирали и какво са споделили фармацевтите.

Според него има внушения, че се задържат медикаменти в складовете. Търговците на едро поддържат дребен буфер, с цел да доставят аптеките с медикаменти. " Проблемът с неналичието на инсулин и други медикаменти е заради незадоволителната работа на търговците на едро " , безапелационен бе той. И даде образец, че не доставят безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях.

Директорът на Агенцията по медикаменти Богдан Богданов акцентира, че ИАЛ прави надзор на търговците на едро. Търговците на едро и аптеките са търговски взаимоотношения от частен темперамент и е нужна дейна връзка с обособените представители на снабдителите на медикаменти. Важното е, че има задоволително количества инсулин в страната, увери и от своя страна Богданов.

А другояче - възбраната за експорт на медикаменти се удължава още веднъж - до края на 31 март. След като проработи, СЕСПА ще даде резултат за районните разлики за медикаментите. Няма национална система на поръчките, която Министерство на здравеопазването да дава отговор и да поддържа. Това е въпрос на взаимоотношения по веригата - производител, търговец на едро и аптеката, изясни проф. Илко Гетов.

Здравният министър проф. Христо Хинков добави, че медикаменти, които са импортирани в страната, могат да бъдат обект на реекспорт, което е напълно легално. Проблемът е в това, че периодическата липса и недостиг на избрани медикаменти, подбудени от разнообразни ползи, разнообразни цени на продажба се позволяват по-различен метод сред обособените страни, разяснява здравният министър.

Проф. Хинков също увери, че има задоволително инсулин в страната, а драмата по тематиката - мощно пресилена.

Няма здравно обезпечено лице, което да е имало потребност от инсулинови препарати и да не го е получило.
 Пеевски желае ДАНС, Сарафов и Министерство на вътрешните работи да проверяват за какво няма инсулин
Пеевски желае ДАНС, Сарафов и Министерство на вътрешните работи да проверяват за какво няма инсулин

Недопустимо Министерство на здравеопазването да пренебрегва и подценява проблема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР