3500 души в Бургаска област ще бъдат тествани за коронавирус

...
3500 души в Бургаска област ще бъдат тествани за коронавирус
Коментари Харесай

3500 PCR теста за COVID-19 помагат на Южното Черноморие да спаси сезон 2020

3500 души в Бургаска област ще бъдат тествани за ковид при огромно теренно изследване, а резултатите от него ще бъдат употребявани като документ, с който Южното Черноморие ще се популяризира като дестинация без COVID-19, с цел да притегли повече туристи. Инициативата е на Община Бургас и кмета Димитър Николов, дружно с Медицинския факултет към Университет " Проф. д-р Асен Златаров ", РЗИ-Бургас. Днес представители на 13-те общини са били на среща при регионалния шеф и са разискали провеждането на летния сезон в условия на пандемия. До губернатора Вълчо Чолаков са били шефът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров и деканът на Медицинския факултет във Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” доцент Цветан Велинов.

Факт е, че в последните 20 дни (от 13 май) в Бургаска област няма нито един регистриран случай на ковид, пишат сътрудниците от Флагман.бг.

Минути след срещата в Областна администрация техен кореспондент е разговарял с шефа на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров. Той заяви, че през днешния ден е взето решение първите 2000 теста да бъдат направени в шестте морски общини на територията на Бургаска област. 

„ До 14 юни би трябвало да завърши скрийнинговото изследване в морските ни общини. След това ще се изследва и вътрешността на Бургаска област. Тестването е под егидата и управлението на Медицинския факултет в Бургас. Резултатите от него ще бъдат употребявани като документ за реклама на района. Когато зад едно изказване за това, че тук е безвредно, стои действително изследване, тогава рекламата има напълно друга стойност и има действително покритие ”, категоричен е доктор Паздеров.

„ Целта на огромното проучване е да се разбере какъв е процентът на хората от популацията на Бургаска област, които към този момент са се срещнали с вируса. Колко от тях имат построени антитела. Ще бъдат излседвани хора на инцидентен принцип, само че в таргет групите влизат представители на всички възрастови групи. Повече от половината от тях ще бъдат работещи – както като обслужващ личен състав, хотелиери и ресторантьори, по този начин и представители на администрацията и лекари – тези, които ще имат най-сериозен допир с идващите туристи ”, разясни шефът на РЗИ-Бургас.

В Бургас сега има единствено четири дейни пациенти, инфектирани със SARS-CoV-2 вируса. Те са под домашно лекуване в положително положение, само че са регистрирани преди 20 и повече дни, нямаме пациент, който да е на болнично лекуване. От 53 регистрирани случая общо за Областта, 48 са излекувани, 1 е умрял.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР