35% от здравните заведения у нас не опазват добре личните

...
35% от здравните заведения у нас не опазват добре личните
Коментари Харесай

Тотално изтичане на лични данни

35% от здравните заведения у нас не опазват добре персоналните данни на пациентите, демонстрира инспекция на Комисията за отбрана на персоналните данни в опазването на здравето. Къде са пробойните? 39 хиляди лечебни заведения, клиники, лаборатории и аптеки имат достъп до сензитивна информация на пациенти, а приключването й може да навреди на болния, оповестява bTV.

„ Например първото нещо е при определяне на несъмнено заболяване може да бъде уволнен. От друга страна представете си, че имате доста скъпи здравни характерности и можете да станете прелестен донор за някой, който заплаща доста пари за това”, сподели проф. Веселин Целков.

Проверката е разкрила най-вече пропуски в център за рехабилитация в Несебър и в ловешката болница – липсва строга отчетност кой има достъп до здравната информация на пациентите. В Ловеч са осведомени със Закона за персоналните данни.

В Несебър до неотдавна имали проблеми със задържане на персоналните карти на пациентите.

Около 18 хиляди админи на персонални данни не са регистрирани като такива. Част от тях са общопрактикуващи лекари и зъболекари.

Глобата е от 500 до 100 000 лв., само че от май санкциите стигат до 4% от годишния оборот. Засега целият здравен бранш има 4 месеца да в профил пропуските.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР