35% от българите очакват епидемията да приключи до няколко месеца,

...
35% от българите очакват епидемията да приключи до няколко месеца,
Коментари Харесай

48% смятат да спазват само част от мерките срещу епидемията

35% от българите чакат епидемията да завърши до няколко месеца, а 27 на 100 считат, че обстановката ще продължи повече от година. Това демонстрира изследване на организация " Афис ". През март 52% от хората чакаха да видят края на епидемията до няколко месеца и едвам 15% чакаха обстановката да продължи повече от година. През април първата група са 48%.

Като цяло сега малко под половината (45%) от страната чакат животът да се върне към естественото до месец или няколко месеца, а 55% насочват поглед към края на годината или след нея. Сега евентуално ще се сблъскаме с възходящото всеобщо разбиране, че няма нищо по-трайно от краткотрайното състояние, се споделя в проучването.

Според социолозите картината демонстрира намаляване и размиване на търпението, за което упорстват медицинските специалисти. Този развой има два аспекта – привършване на персоналните финансови резерви и обезценка на някои от най-често препоръчваните правила и ограничавания.

На въпроса " Ако изключителните ограничения продължат, какъв брой време можете да издържите финансово? "  4% дават отговор " седмица ", 26% - " месец ", 22% - " 3 месеца ", 10% - " половин година ", 26% - " по-дълго ", а 13% споделят, че към този момент не устоят.

Все повече се слага под въпрос и способността на обществото непринудено да си постанова всички наставления за физическа отдалеченост. 38%, множеството от които възрастни, дават отговор, че ще продължат да спазват стриктно ограниченията, 48% имат намерение да се придържат към част от ограниченията, а 11% въобще ще ги пренебрегват. 4% признават, че и до момента не са ги спазвали. Според създателите на проучването поради удълженото използване на изключителните ограничения и при възходящата увереност, че това може да продължи дълго, спазващите ограниченията ще понижават.

Като в София хората, които въобще не възнамеряват да съблюдават ограниченията, са 30%. Но планиращите да съблюдават единствено част от ограниченията в столицата са 56% – с 8% над междинното за страната.

15.6% от интервюираните от " Афис " 1000 души директно или индиректно познават най-малко един човек, който е направил проби за ковид и се е оказал " чист ". Едва 4% са научили, че техен прочут е доказан притежател на вируса. Още 8% знаят за хора, които биха желали да се ревизират, само че цената на услугата ги стопира. Други 8% имат познати, които подозират, че към този момент са изкарали вируса, защото са имали признаци.

Общо 59% споделят, че в последна сметка техните приходи са намалели поради наложената обществена отдалеченост, като 24% от тази група сочат понижение на половина и повече. Обратно, 38% установяват, че приходите им не са се трансформирали. Най-вече обаче това важи за хората в пенсионна възраст. Само 3% са спечелили повече по време на изключителното състояние. Сред тях евентуално са директно ангажирани в акцията медици, служители на реда, аптекари, производители на някои защитни средства, разносвачи на подготвена храна, куриери, IT бранша като цяло и други, сочи проучването.

Загубилите огромен дял от приходите в София са надалеч по-малко (15%), в сравнение с в провинцията. Почти всеки втори изпитва понижение " ненапълно ", а онази, които са нараснали приходите си, са 6%, което е двойно над междинното.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР