35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание,

...
35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание,
Коментари Харесай

Сиренето в магазина – скъпо и пълно с вода

35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно наличие, в сравнение с е разрешено. Това сочи изследване на „ Активни консуматори ”.



Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, само че при 35 марки наличието е над 65%. А в един от тестваните артикули е даже 87%.

Този артикул няма нищо общо със сиренето, счита молекулярният биолог от Асоциация „ Активни консуматори “ доктор Сергей Иванов, който беше посетител в утринния блок на NOVA „ Здравей, България “. При високото водно наличие и влагозадържащите сътрудници се образуват след време субстанции, които не трябва да се употребяват, изясни още доктор Иванов.

След като от две години „ Активни консуматори “ дружно с браншовите организации и Агенцията по храните вървим сякаш на надзор, за мен персонално обяснението е отвращение, да не кажа прям бойкот от страна на контролния орган и не мога да си обясня аргументите за това, разяснява молекулярният биолог. Ние имаме случаи по какъв начин една година се опитваме да убедим Агенцията по храните, че би трябвало да се прави микробиология, т.е. да се дефинира дали има патогенни организми в сирената, когато това нещо е европейско условие, сподели още доктор Сергей Иванов.

То няма хранителни свойства и има понижени жизненоважни за организма бактерии, сподели Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според него артикул, който съдържа 87% вода, не може да се назовава сирене.

Д-р Иванов изясни, че цената не е гаранция за качество. Половината от скъпите марки - над 16 лв. на кг, са с повече вода, изясни той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР