35-годишният Иван Пачелиев, който стреля по полицаи и се барикадира

...
35-годишният Иван Пачелиев, който стреля по полицаи и се барикадира
Коментари Харесай

Българин разказва за Френския легион отвътре

35-годишният Иван Пачелиев, който стреля по служители на реда и се барикадира в къщата си в дома си в тополовградското село Орешник, е служил във Френския задграничен легион.

Какви са подготовката и животът на легионерите, измежду които има и доста българи, описа пред Би Ти Ви Мартин Гергов.

Легионът е основан от крал Луи-Филип през 1831 година, с цел да пази ползите на Франция по света. Бързо придобива славата на една от най-тайнствените военни обединения. През 90-те години в него има сериозен напор от българи. През 2013 година за малко до легиона се допира и Мартин Гергов.

„ Все едно влизаш в цитадела. Първо ми организираха физически изпит, който беше да направя 30 набирания на един дървен кол. Униформата, която ми дадоха, беше в действителност подигравка, може би това е задачата – да те срутен душевен и след това да тръгнат да те градят по собствен облик и сходство, с цел да могат да те контролират”, споделя той.

Според импровизирано оповестените условия, с цел да станеш легионер, би трябвало да си сред 17 и 39 години и да си физически и душевен здрав. В първите месеци нямаш право на телефон и интернет.

„ Ти си подложен на супер огромен стрес, нямаш достъп до външния свят, изолиран си. Това, с което е прочут легионът е, че те пращат на най-тежките мисии”, добавя Мартин.

Основен претекст за влизането в легиона е заплащането, което първоначално е към 1200 евро месечно, както и опцията да приемане на нова идентичност.

„ Някои влизат, тъй като не могат да си намерят работа. Има нарушители, които се укриват и си намират заслон и за тях легионът е номер едно, той е майка, татко и всичко, тъй като им обезпечава храна и сигурност. За мен това е една пасмина от мутри”, счита Мартин Гергов.

Той самичък взема решение да напусне легиона, несъгласен с изискванията.

„ Нарекоха ме беглец. Бяха нервни. Дадоха ми поспорта и напуснах щастливо едно място, което наподобява като приказка, само че в действителност беше реалност”, споделя още Мартин.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР