35 541 камиона и автобуса на български превозвачи вече са с

...
35 541 камиона и автобуса на български
превозвачи вече са с
Коментари Харесай

35 541 български камиона и автобуса са с активирани бордови устройства и GPS тракери

35 541 камиона и рейса на български превозвачи към този момент са с регистрирани в Националното тол ръководство бордови устройства и GPS тракери и се таксуват чрез тях при прекосяването по платените пътища. От старта на тола на 1 март, въпреки понижения тежкотоварен трафик заради рестриктивните мерки срещу разпространението на COVID-19, са купени 505 843 маршрутни карти. Най-предпочитани са каналите за продажба на Агенция „ Пътна инфраструктура “. 75 на 100 от маршрутните карти са купени през уеб страницата bgtoll.bg, мобилното приложение, 500-те терминала за самотаксуване или от гишетата на основните Граничен контролно-пропусквателен пункт и в регионалните пътни управления.

Анализът на данните в Националното тол управление демонстрира, че и в изискванията на извънредно състояние и ограничения срещу COVID-19, превозвачите са продължили да оборудват автопарка си с бордови устройства. От 13 март до през днешния ден са регистрирани 16 651 машинки, като 3 000 от тях са GPS тракери. Отчитайки усложненията, които браншът изпитва и необходимостта от време за съоръжение на автопарка над 3,5 тона, превозвачите ще имат възможност да го създадат до края на извънредното положение. В този интервал ще продължи правоприлагането на терен от мобилните екипи на тол контрола. Основната цел на контролните органи във времето на извънредното състояние ще бъде за всяко превозно средство над 3,5 тона да бъде платена дължимата пътна такса според изминатия маршрут, категория и емисионен клас. Затова нарушителите без регистрирани бордови устройства и без активирани маршрутни карти ще бъдат насочвани по какъв начин да станат изрядни ползватели на платената пътна мрежа. Мобилните екипи също по този начин ще проверяват дали вярно се употребяват вече активните и инсталирани машинки за отчет на тол такси.

Според постъпилата в Националното тол управление информация от националните доставчици на услуги, в развой на сключване са контракти за автоматично таксуване с бордови устройства и GPS тракери за над 15 000 пътни превозни средства. До края на април предстои доставката на още 20 000 бордови устройства. Пет сдружения, вписани в списъка на АПИ като Доставчици на декларирани данни, имат влезнали в сила договори с Национални снабдители на услуги и могат да дават данни от GPS тракерите за задачите на тол таксуването. По предварителни поръчки те би трябвало да осигуряват автоматизираното таксуване на повече от 60 000 пътни транспортни средства. До момента са подписани контракти за над 3 000 тежкотоварни автомобила и процесът продължава.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР