342 млн. лв. са раздадени и необслужени бързи кредити само

...
342 млн. лв. са раздадени и необслужени бързи кредити само
Коментари Харесай

342 млн. лв. са необслужваните бързи кредити

342 млн. лева са раздадени и необслужени бързи заеми единствено за първото тримесечие на годината. За това предизвести Пейо Майорски от Комитета за отбрана на потребителите.

Все повече стават нефинансовите институции отпускащи заеми с лихви надхвърлящи от време на време 40%, като схемата на повишаване на лихвата е обяснена по комплициран и неясен за елементарните жители метод. Също по този начин потребителите са обект на нападателна реклама за бързи заеми, в която се отбелязва, че средствата се отпускат даже при неприятна кредитна история. Това е следващият капан за жители с ниски приходи и слаба финансова просвета. Затова призоваваме хората да внимават какви бързи заеми взимат и при какви условия. Като Инициативен комитет за отбрана на потребителите сме мощно обезпокоени от голямата сума на необслужваните заеми, множеството от които към този момент са в ръцете на колекторските компании, които тормозят жителите.

По публични данни на Българска народна банка размерът на необслужваните бързи заеми към този момент доближава 342,8 млн. лв. към края на първото тримесечие на годината. За една година неприятните заеми понижават с 11,8% (45,8 млн. лева). В съпоставяне с края на декември 2017 година обаче те се усилват с 0,1% (0,4 млн. лева) и прекъсват тренда на понижение, който имаха 13 тримесечия – от края на юни 2015 година

Апелираме жителите да се срещнат в детайли с изискванията и лихвите при тегленето на бързи заеми и не ги съветваме да взимат заеми от нефинансови институции. Само за пет месеца от старта на акцията за събиране на „ Сигнали против колекторските компании " са събрани към този момент над 150 сигнала на жители. В огромната част става въпрос за погасени по отминалост сметки към мобилни оператори и точно дребни потребителски и бързи заеми,

Всеки жител може да се обърне към Комитета за отбрана на потребителите за съвет или да подаде сигнал на имейл [email protected] или във Facebook страницата Фейсбук: Комитет за отбрана на потребителите, отбелязва Пейо Майорски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР