340 мерки за нов модел на управление на София са

...
340 мерки за нов модел на управление на София са
Коментари Харесай

Електронни референдуми и без вдигане на местните данъци за следващите 4 г., обеща Манолова

340 ограничения за нов модел на ръководство на София са написани в “Плана Манолова ”

Електронни референдуми, 90% цифровизирани услуги на общината, нов квартал с еднофамилни къщи в северната част на София, метро до зала " Арена Армеец " и лифта на Симеоново, без повдигане на налозите през идващия мандат. Това са част от концепциите, които Мая Манолова разписа в програмата си за ръководство на София.

Над 340 са ограниченията в „ Плана Манолова “ за нов модел на ръководство на София. Те дават решение на повече от 190 разпознати от екипа й казуса. Програмата е от 80 страници и продължава да е отворена за оферти и хрумвания от жителите, стана ясно при представянето й в столичната зала " Оборище " през днешния ден. На него пристигнаха политици от всички цветове и доста жители, които поддържат Манолова за претендент за кмет.

" За всички тези ограничения и за цялата стратегия ще нося отговорност персонално. За всяко решение и деяние. Без да го трансферирам върху процедурите, компаниите, натиска от тук или оттова, върху заместниците си или да се укривам зад партийни ползи. Така ще променим досегашния модел на ръководство на столицата ", даде обещание Манолова. И се зарече, че в случай че стане кмет, решенията в Столична община ще се вземат на ярко, от законните органи, разпоредбите ще важат за всички, а жителите ще вземат участие в ръководството. Заедно ще си върнем похитения град, обърна се Манолова към присъстващите.

Тя описа, че като омбудсман към нея се обръщали доста хора с проблеми, а опитите й да им помогне и да откри решение посредством общината удряли на камък, като служители й обяснявали, че тя не дава отговор за това.

" От тези още доста сходни истории разбрах, че хората чакат от мен да давам отговор. И осъзнах, че аз желая да давам отговор. За да съм потребна, с цел да им вземам решение проблемите. Затова взех решение да се кандидатирам за кмет ", изясни Манолова.

Програмата й е развита в пет съществени стълба:

1. София - светла, интелигентна и честна

" Светла, тъй като схемите не обичат светлината. Почтена, тъй като неналичието на корупция е най-хубавата инвестиция в една страна и в една община. Умна, тъй като още от през днешния ден би трябвало да стартираме превръщането на нашия град в образован град ", изясни Манолова.

" Аз желая столицата на България да бъде ръководена от жителите й. Това не значи, че няма да нося отговорност. С гласа на хората би трябвало да се вземат решенията. Затова ще въведем електронни референдуми, основани на блокчейн технология ", добави тя. И изясни, че блокчейн е не просто най-сигурната технология, а е и най-ефективната антикорупционна мярка, тъй като не позволява вмешателство и подсигурява правота на резултата.

Същата технология щяла да бъде приложена и при публичните поръчки. А до края на мандата си като кмет Манолова даде обещание до 90% от услугите в общината да са цифрови. Така

всеки документ ще може

да се изпраща и получава

с клик, вместо в плик

и ще се постави точка на унизителното висене на гишета, изясни тя. Така общината щяла да обслужва жителите на едно гише, което " всеки ще може да носи в джоба си " и да следи във всеки миг къде се намира преписката му и кой чиновник я бави.

Ще въведем цялостна гласност и бистрота на ръководството и вземането на решенията – в действително време жителите да могат да наблюдават всеки обществен разход, всеки контракт, а също и гласуването на всеки общински консултант поименно, зарече се Манолова. Така щяла да се прекъсне " хранителната верига на корупцията в общината ". А самите жители ще участват на съвещанията на Столични общински съвет.

Ще спрем източването на общинските сдружения, даде обещание още кандидатката за кмет и се закани в случай че влезе на " Московска " да направи незабавна проверка на всички общински компании. Даде образец с „ Топлофикация ”, която към днешна дата дължала над 800 млн. лева, а насъбраната загуба била 590 млн. лева

Ще приключа практиката Столична община да си събира вземанията от жители през часни правосъдни реализатори, които съществено натоварват отговорностите, даде обещание Манолова.

2. София – чиста, уютна и зелена

По данни на Световната здравна организация в България умират всеки ден 39 души поради влошени индикатори на въздуха. Един рейс хора всеки ден! София е един от най-замърсените градове в България и Европа. Днес столицата ни диша мъчно. Заради трите „ К ” – коли, тиня, комини, критикума Манолова и даде обещание ефикасни дейности против замърсителите.

В дни с огромно замърсяване тя ще ограничи достъпа на най-замърсяващите коли до сериозните зони. Ще вкара „ бял билет ”, който да подсигурява изцяло гратис пътешестване в градския превоз в тези дни.

Ефективен надзор и наказания за горене на боклуци, замяна на печките на твърдо гориво с незамърсяващи уреди и енергийните помощи да се дават само за отопление с ток, парно или газ, са част от ограниченията в програмата.

Улиците на града пък ще бъдат мити не един път годишно, преди избори, а най-малко 12 пъти годишно.

Изграждане на 11 нови парка, всекидневни рейсове до Витоша и възобновяване на лифтовете, планува още Манолова. Сред концепциите й е

възобновяване на

къпалнята „ Мария Луиза ”

в Борисовата градина в съществуващите параметри с опция за достъп на всички столичани.

" Сметосъбирането и обработката на боклука в София през днешния ден са най-скъпата услуга – 170 млн. лева годишно. Чиста ли е София за тези пари? Доволни ли са жителите? Някой попита ли ги? Не! Столична община разгласи предизборно социална поръчка за 500 млн. лева за идващите 5 година И както се видя – ще чистят същите компании, които чистиха и до момента. Така че би трябвало да съобразим програмата си с този факт. Решението ни е обществено оповестяване на договорите, надзор и драконовски наказания ", сподели Манолова. И се закани да направи референдум за ориста на инсталацията за горене на боклука.

3. София – комфортна и подредена

" Спираме презастрояването. Междублоковите пространства, детски площадки и паркове няма да бъдат застроявани. Собствениците на тези парцели ще бъдат заслужено обезщетявани и ще бъдат освободени от такса боклук за терени за озеленяване ", предложи още претендента за кмет.

Акцент в програмата й е развиването на София на север. Ще стартира създаване на Северна София като привлекателна зона за нискоетажни здания и еднофамилни къщи. Общината ще построи инфраструктура и ще обезпечи транспортни връзки за северния град, ситуиран сред полите на Стара планина и Северната дъга. На терена на летището в Доброславци ще е центърът на този нов квартал.

" Инвестициите няма да бъдат насочвани единствено към центъра на столицата. Защото София не е единствено София 1000. София е Люлин, Младост, Панчарево. Културен център и спортна зала ще има във всеки огромен квартал. А също и учебни заведения. И задоволително детски градини. И детски площадки. Ще построяваме канализация там, където няма ", изясни Манолова.

Тя даде обещание създаване и поправяне на тротоарите в столицата. А жителите ще могат да наблюдават на уеб страницата на Столична община кой прави ремонта, какъв е неговия период и за какъв брой пари.

Приоритетно ще бъде развиван градския превоз, с цел да бъде употребен той от повече столичани. Манолова даде обещание нови 3 продължения на метрото от Орлов мост до зала „ Арена Армеец ”, от Бизнес парка до Околовръстното шосе за връзка с Лифта на Симеоново и от метростанция „ Люлин ” до Околовръстния път. Също и

5 нови трамвайни трасета

и пет буферни паркинга.

Ще отпаднат привилегиите за гратис паркиране в Синя и Зелена зона на висши общински чиновници и техните другари, закани се Манолова. И разгласи, че кметът и общинските чиновници ще употребяват градски превоз.

4. София с грижа за жителите

Детска ясла и градина за всяко дете до края на мандата, бърз и безвъзмезден интернет в учебните заведения, парковете и туристическите обекти в града, реновиране на спортната база и възобновяване на лекарските и стоматологични кабинети в общинските учебни заведения.

Ще въведем общинско направление за доктор експерт и проучвания в общинските здравни заведения за уязвими групи и по този начин ще осигурим спомагателни доходи, които ще насочим към повишение на заплатите на лекарите и медицинските експерти, добави Манолова. И даде обещание налична среда за хората с увреждания – скосени тротоари, работещи асансьори, рампи и платформи в метрото, подлезите и трамвая.

Програма за строителство на общински жилища и цялостна гласност и бистрота на метода, по който се отдават те, планува Манолова. Също и осветление на парковете и доизграждане на видеонаблюдението в тях.

5. София - привлекателна и заможна

В рамките на идващия мандат няма да усилваме налозите, даде обещание Манолова. И се зарече парите на софиянци да бъдат харчени обществено и транспарантно, а всеки в действително време да може да следи за направените разноски.

Подобряване на бизнес-климата посредством цифровизация на общинските услуги и понижаване на разрешителните и регистрационни режими, бърза писта за стартъпи – до пет дни ще е допустимо да се записва бизнес, общински център за финансови и юридически съвещания за млади бизнесмени, са друга част от ограниченията в програмата на Манолова.

Тя планува и реконструкцията на манастирите към София - така наречен Софийска Света гора. Както и основаването на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния плакат, заведенията за хранене и хотелите в столицата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР