340 хиляди лева са инвестирани до този момент в археологическите

...
340 хиляди лева са инвестирани до този момент в археологическите
Коментари Харесай

Площадът Св. Неделя става пешеходно пространство

340 хиляди лв. са вложени до този миг в археологическите изследвания площада при " Св. Неделя " . Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на резултатите от изследванията на емблематичното място от ръководителят на археологическия екип доктор Весела Кацарова.

Фандъкова уточни, че следва откакто приключат изследванията, площадът да бъде самостоятелен като пешеходно пространство. В тази връзка задачата на основния проектант също е доста огромна и значима, уточни Фандъкова.

Главният проектант на София Здравко Здравков уточни, че задачата след приключването на разкопките е извънредно амбициозна. Предстои паркингът при църквата " Св. Неделя " да бъде върнат назад на пешеходците. По думите му основен е въпросът с вярното експониране на археологията и обвръзката с това, което е показано на площад " Независимост ". " Експонирането на археологията е доста комплицирана задача. ", безапелационен бе Здравков.

Арх. Здравков разяснява и че сега продължава дебатът в комисиите на Столичен общински съвет по какъв начин да бъде превърната ул. " Георг Вашингтон " в пешеходна улица. По думите му на 10-ти октомври ще бъде оповестено заданието за по-нататъшното оформлението на градската среда.

Д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на столична община, съобщи, че следва броят на туристите в София да се приближи и да се изравни с броя на популацията, сходно на Будапещ а. Очаква се туристите да надвишат два или три пъти повече от броя на популацията в бъдеще. Чобанов посочи още, че за първи път в идеалния център на София откриваме следи от праисторията.

 Снимка 314530
Източник:

Д-р Весела Кацарова посочи, че изследванията на обекта са траяли в границите на три години. Открита е постройката на градският съвет на Сердика или тогавашната община, а по отношение на постройка под църквата Света Неделя, доктор Кацарова посочи, че постройката е съществувала от втората половина на втори съвсем до края на 6-ти век . Голямото помещение на постройката е унищожено от вкопаването на жилище от 15-ти 16-ти век. " Обектът ни може да показа материали за човешкото наличие от 7 000 години " , съобщи доктор Кацарова.

Открити са още глинени пулчета за игра, железни предмети - част от железни съдове. Относно заглавието, че е открита монетарницата на Сердика - доктор Кацарова бе сбита. По думите ѝ обстоятелствата сочат, че в Сердика е функционирала държавна монетарница, която да сече монети с позволението на император.

 Снимка 314527
Източник:

Много забавен факт е този, че има засвидетелствани сходни материали в разкопките през 80-те години - слепени монети - ядра за монети, а глинените духала са употребявани за разпалване на огън. " Дали става въпрос за монетарница е мъчно да се каже, тъй като проучването на тези материали ще продължи ", съобщи тя. Така да вземем за пример задоволително объркващ бил фактът, че монетарницата е в центъра на града, а не изнесена отвън рамките на укрепената повърхност.

 Снимка 314531
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР