"Целта ми винаги е била качвайки се на ринга, да

...
"Целта ми винаги е била качвайки се на ринга, да
Коментари Харесай

Севда Асенова: Олимпиадата в Токио е далече, гордея се с Кубрат


"Целта ми постоянно е била качвайки се на кръга, да реализира най-хубавото. В момента, в който взема орден, аз съм щастлива", това съобщи българската боксьорка Севда Асенова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Националката ни по бокс в категория до 48 кг. бе определена за състезател №1 на месец октомври в обичайна анкета на Пресклуб „ България “. През август Севда Асенова завоюва купата на шампионата на Европейския съюз за дами в италианския град Каша, а преди месец тя завоюва и златния орден в своята категория и стана притежател на купа „ Балкан “ от едноименния интернационален шампионат, на който София бе хазаин.

Севда описа за неприятния спомен от началото на своята кариера, когато на шампионат в чужбина е трябвало да се състезава с екип на клубния си тим „ Локомотив “ (Русе).

„ Тогава доста ме заболя, като не можех да кажа, че представям България. Личният ми треньор купуваше със свои средства националния екип, с цел да може да играем на Европейско. Затова в този момент съм извънредно признателна на БФБокс и персонално на президента й Красимир Инински, който освен ни обезпечава екипи и всичко належащо, само че ни гледа като свои деца “, показа Асенова.

Тя разгласи, че желае първо на Европейското в Полша през май да завоюва квота за Световното, а от самия шампионат в Индия през ноември да вземе орден. „ Желанието и упоритостта ми за идната година са да взема орден от Световното. Не диря огромното, само че би било добре дошло".

„ Най-красивото нещо в бокса е, че те учи на образование, просвета и почитание към хората. Не мога да го сравня с багра на улицата. Всеки споделя, че е мъжки спорт, само че да не забравяме, че и във футбола играят дами. Няма по-хубаво от това да има ред и дисциплинираност “, разяснява българската боксьорка “.

Относно представянето на Кубрат Пулев и другите ни боксови състезатели Асенова показа: „ Аз не виждам бокс. Аз упражнявам, обичам да спортувам, само че не обичам да виждам спорт. Обожавам и почитам Кубрат като човек. Винаги се интересувам какво е направил и до каква степен е стигнал, тъй като не трябва да забравяме, че той е един от най-големите спортисти на България. Гордея се с него “, заключи Севда.

За идната олимпиада в Токио през 2020 година Севда не желае още да приказва. „ Много е надалеч, ще забележим “, съобщи тя.

Националният треньор на дамите Фикрет Ереджебов, който също участва на награждаването й, показа, че задачата му за следващата година ще е оптимален брой квоти за Световното състезание при дамите.

Той пожела най-малко един орден на 4-те ни девойки, които стартират след дни присъединяване си на Световното състезание в Индия.

Треньорите на националния отбор Петър Лесов и Веселин Тодоров дефинираха в шампионата да вземат участие трикратната европейска шампионка Еми-Мари Тодорова (48 кг), шампионката от София 2017 Горяна Стоева (51), европейската вицешампионка от София 2017 Аслъхан Мехмедова, която в Индия ще боксира в по-ниската за нея категория – до 60 кг, и бронзовата медалистка от европейското в Турция през 2016 година Мелис Йонузова (до 69 кг). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР