34 полицейски управления и частни домове бяха претърсени в средата

...
34 полицейски управления и частни домове бяха претърсени в средата
Коментари Харесай

В Германия бе разкрита дясноекстремистка полицейска мрежа

34 полицейски ръководства и частни домове бяха претърсени в средата на седмицата в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Причината са чат групи, в които чиновници на реда са разпространявали дясноекстремистка агитация, заяви " Дойче веле ".

Вътрешният министър в локалното държавно управление Херберт Ройл посочи, че става въпрос за над 100 изображения, включително фотоси на Адолф Хитлер, пречупени кръстове, военни флагове, както и колаж на емигрант в газова камера на концентрационен лагер. Обискирани са полицейски сектори и домове в градовете Дуисбург, Есен, Мьорс, Мюлхайм и Оберхаузен.

29 служители на реда са отстранени от работа.  Единайсет полицейски чиновници са разследвани за втълпяване на ненавист. Те са споделяли въпросните изображения с дясноекстремистко наличие. Службата за отбрана на конституцията в Северен Рейн-Вестфалия класифицира събрания материал като “твърдо дясноекстремистки ”. Срещу 29 служители на реда са почнали дисциплинарни производства, всички те са отстранени от работа.

Чатовете са открити на мобилен телефон по време на друго следствие - за издаване на служебна загадка на публицист. Според Херберт Ройл, една от групите съществува от 2012 година, а друга - от 2015-а.

Вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия разгласи, че няма желание да подава оставка - макар апелите. Близо 50 хиляди души работят в полицията на най-многолюдната немска провинция, изясни той.  “Ние сме най-хубавите в страната ”, съобщи Ройл и увери, че няма да разреши в полицията да има " хора, които споделят дясноекстремистки възгледи. Подобни хора би трябвало да бъдат отстранени ”. В изявление за WDR министърът въпреки всичко дефинира случилото се като " срам за полицията на Северен Рейн-Вестфалия ”.

От кабинета на вътрешния министър на Германия Хорст Зеехофер дефинираха разкритията като “шамар в лицето ” за всички служители на реда, които са лоялни към демократичния ред. Информацията е “изключително тревожна ”, обявиха още от администрацията на Зеехофер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР