"На срещата за миграцията в Брюксел, за реформите в ЕС

...
"На срещата за миграцията в Брюксел, за реформите в ЕС
Коментари Харесай

Йотова: Липсата на реформи в Дъблин е опасно за България


"На срещата за миграцията в Брюксел, за промените в Европейски Съюз и приемствеността сред Българското и Австрийското председателство ще се търси „ тежък компромис “ сред държавите-членки, които са доста разграничени по тематиката за общите политики за миграция и убежища. Ще бъде изработен опит да се търси „ още по-тежък консенсус “. Това съобщи за БНР вицепрезидентът Илияна Йотова и добави, че е песимистично настроена, че на този стадий подобен може да бъде открит.

Вицепрезидентът не чака основна смяна в европейската политика към мигрантите.

„ Темата е доста тежка. Тя към този момент излиза отвън рамките на междудържавните връзки в границите на Европейски Съюз. Тя заплашва ръководещата коалиция в една от най-големите страни в границите на Европейски Съюз – в

Германия, които постоянно са били пример за непоклатимост и на общи политики по тематиката за миграцията – тук пропукването е доста надълбоко. Това, което избраха някои от европейските водачи, в това число и Юнкер, е да създадат тази тежка стъпка на два стадия. Аз виждам на утрешната среща като на подготвителна среща. Нямам съответна информация, само че съдейки от косвени изявления, от подготовката на някои страни, считам, че на следващия ден ще бъде търсено единодушието на страните от външните граници на Европейски Съюз, каквато е България и Италия, в наличието на Германия, Франция, на Австрия. Аз предсказвам, че ще бъде търсено единодушие в посока на това на този стадий да няма смяна в Дъблинското съглашение “, сподели тя.

Липсата на промени в Дъблин значи доста сериозна заплаха за нашата страна, както и за всяка външна граница на Европейски Съюз, акцентира Йотова.

„ Ако остане в този момент настоящите текстове по Дъблинското съглашение, още веднъж пред нас и всяка гранична страна в Европейски Съюз поражда заплахата да се трансформира в един хигиеничен пояс, тъй като оставането на Дъблинското съглашение значи отговорност на всички страни, на чиято територия за първи път стъпват мигранти и бежанци, значи опция на други страни да връщат към този момент регистрирани бежанци и мигранти у нас “.

България би трябвало да отбрани своя интерес във връзка с миграционна рецесия, уточни Йотова: „ Тя би трябвало да бъде не просто участник в диалозите за укрепването на границите и основаването на

постоянна гранична полиция, тя би трябвало да бъде едно от основните настоящи лица в този диалог “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР