34 майстори на коктейлите от цялата страна пристигнаха във Варна

...
34 майстори на коктейлите от цялата страна пристигнаха във Варна
Коментари Харесай

34 бармани мерят сили в национално състезание

34 майстори на коктейлите от цялата страна дойдоха във Варна за XVIII Национално съревнование за бармани. В продължение на два дни те ще мерят сили в разнообразни категории, като за първи път ще държат и научен изпит с 50 въпроса, заяви Пенчо Пенчев, ръководител на Българската асоциация на барманите /БАБ/, която провежда надпреварата в Юнашкия салон.

Стартът бе даден с тест за наливане, в който всеки участник трябваше да отлее на око посочен от журито грамаж от 3 типа питиета. Извън конкурсната стратегия чевръсти младежи се надпреварваха в приготвянето на най-хубаво еспресо и капучино и в майсторско наливане на бира.

Най-атрактивното шоу ще е преди финала в сряда, когато майсторите ще забъркат десертни коктейли в два стила – флеър и класик. Призьорите в двете категории ще показват страната ни на Световното състезание за бармани през октомври в Талин, където ще се съберат представители от 73 страни.

За да разпространява специалността, БАБ прави и редом съревнование за млади бармани до 27 година, като поема всички разноски на първенеца за присъединяване в международната конкуренция в този клас във Франция, сподели Пенчев. Той обаче бе безапелационен, че макар всички старания на съсловната организация, кадровата рецесия е в апогея си и то освен у нас.

“Никой не желае да става барман, тъй като условията са доста, заплатите не са високи, а и над избрана възраст липсва перспектива”, разяснява многократният рекордьор на Гинес. Според него макар лавината от предложения, у нас мъчно се намират даже начинаещи бармани, подготвени да работят съзнателно за 800-900 лева чиста заплата и 5% от оборота.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР