"Гласът на глината" показва таланта на художник-керамичката Йова Раевска Изложбата

...
"Гласът на глината" показва таланта на художник-керамичката Йова Раевска Изложбата
Коментари Харесай

"Гласът на глината" показва таланта на художник-керамичката Йова Раевска

"Гласът на глината" демонстрира гения на художник-керамичката Йова Раевска
Изложбата „ Гласът на глината “ беше открита довечера в Националния етнографски музей. С нея се означават 100 години от рождението на известната художник-керамичка Йова Раевска.

Експозицията демонстрира над 50 глинени съда, направени от ръцете на Раевска, измежду които има и непоказвани до момента. Те се разгръщат в пет зали на първия етаж на някогашния Княжески замък, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изложбата е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и минава под знака на Европейската година на културното завещание.

Тя се провежда от внучката на керамичката Ейми Горин Чапман, която е родена и израства в Съединени американски щати. След като приключва университет там се завръща в България, с цел да опознае корените си и остава много години тук. През това време приключва драматургия и продуцентство в НАТФИЗ. Днес тя живее в Холандия със своя брачен партньор и двамата й сина.

„ Кръстихме изложбата „ Гласът на глината “, тъй като имам възприятието, че всички тези произведения пеят, приказват и имат история. Искам да покажа какви хубави и съвременни неща са правени това време от баба ми Йова Раевска “, сподели внучката й.
 С изложбата се означават 100 години от рождението на известната художник-керамичка Йова Раевска С изложбата се означават 100 години от рождението на известната художник-керамичка Йова Раевска / БГНЕС
Тя изясни, че Йова Раевска е едно от емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства и добави, че баба й работи интензивно от 40-те до 80-те години на ХХ век и построява нов жанр в оформлението и посланията на българската керамика. Ейми си спомня за дните прекарани с Йова.

„ Прегръщаше ме, правеше ми разтривки, научи ме на йога преди да стане съвременно и в действителност, аз знам, че тя е страхотна художничка. Толкова съм признателна, че имах опцията да провеждам тази галерия, тъй като научих доста неща за нея, които не знаех. Тя е била доста великодушна със своето творчество и искаше да покаже и на други по какъв начин се вършат тези неща. “, изясни Ейми Горин Чапман, която възприема баба си като художничка и си спомня по какъв начин дружно с нея рисувала по стените, с цел да споделя нещата.

Чапман изясни, че се натъкнала на керамичните съдове когато разчиствала лятната й вила в Драгалевци, която решила да продаде.

На въпрос на БГНЕС дали Раевска е предала майсторлъка си, внучката й сподели, че тя е научила по какъв начин да плете „ макраме “, само че с глина в никакъв случай не са работили дружно и все пак, за нея баба й е ентусиазъм. Ейми разяснява оскъдната информация, която има за Йова Раевска в Интернет.

„ Опитвам се да трансформира това нещо. Много малко неща намерихме когато търсехме да напишем биографията й, която се продава по време на изложбата. Ще се опитам да промотирам изложбата из цялата страна и даже отвън граница “, съобщи още тя.

Внучката на Раевска изясни, че това е четвъртото мястото, на което демонстрира изкуството на баба си, откакто в началото те са били изложени в родния й град в гр. Троян. След това са гостували в софийската изложба „ Райко Алексиев “. Експозицията е предходна през Ямбол и в този момент е в Етнографския музей, където ще остане до 27 януари 2019 г./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР