"Газпром“ подаде заявление за резервиране на капацитета по разширяване на

...
"Газпром“ подаде заявление за резервиране на капацитета по разширяване на
Коментари Харесай

"Газпром“ подаде заявление за резервиране на капацитета по разширяване на газопреносната система в България

"Газпром “ подаде заявление за запазване на потенциала по разширение на газопреносната система в България
„ Газпром" подаде заявление по плана за запазване на потенциала на газопровода за разширение на националната газотранспортна мрежа на България, предава ТАСС.

"Газпром" взе присъединяване в провеждането на Фаза 3 от процедурата Open Season на „ Проект за развиване и уголемение на газопреносната система “, стартиран от "Булгартрансгаз" ЕАД за разширение на националната газопреносна мрежа на България от българо-турската до българо-сръбската граница и подаде заявление за запазване на нужния потенциал ", декларират от ръководството на компанията.

В края на 2018 година министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова разгласи, че страната е подготвена да започва плана за газопровода „ Турски поток ” на своята територия, а българският парламент промени енергийната си тактика, с цел да стартира построяването на газопровод.

По-рано през днешния ден "Булгартрансгаз" разгласи, че е признала за сполучлив икономическия тест по третата фаза на процедурата Open Season на „ Проект за развиване и уголемение на газопреносната система “. В резултат на това компанията е взела дефинитивно капиталово решение за реализация на плана за развиване и разширение на газопреносната система в посока българо-сръбската граница, според който тя ще подписа обвързващи съглашения с претендентите, подали заявки.

Компанията съобщи, че три компании са подали заявки за запазване на газови размери. След привършване на строителството и стартирането на тръбопровода в употреба, други компании също ще могат да резервират потенциала на газопровода.

Прогнозата за капиталовите разноски при реализация на плана на плана, възлиза на 2 767 115 441 лева (около 1,4 милиарда евро). Средствата ще бъдат вложени в построяването на спомагателна инфраструктура в сходство с проектите за развиване на нови газови потоци в района. По-голямата част от средствата ще бъдат ориентирани към газопровода със Сърбия с дължина 484 км, създаване на две компресорни станции и газопровод в границите на 11,5 км от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа “.

Очаква се годишният приход на компанията "Булгартрансгаз" при сполучливото осъществяване на плана да доближи към 360 милиона лв. (около 180 милиона евро). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР