339 милиона души страдат от астма по света за 2018

...
339 милиона души страдат от астма по света за 2018
Коментари Харесай

НЗОК не заплаща двата теста за диагностика на астма

339 милиона души страдат от астма по света за 2018 година.

У нас 50% от пациентите с астма обаче към момента не са диагностицирани, като по-малко от половината организират лекуване.

Една от аргументите за това е забавянето на направленията от персонален доктор. Ч есто минават до 3 години от първите признаци до диагностицирането на астмата. Освен това двете проучвания, които дават опция за изрично диагностициране на болестта - спирометрия и бронходилататорен тест, не се заплащат от НЗОК.

Това стана ясно от думите на доцент доктор Мария Стаевска, шеф на Клиниката по алергология към УМБАЛ " Александровска " на кръгла маса в Народното събрание, озаглавена " Да сведем до 0 астматичните пристъпи ".

Астмата е хронично, възпалително заболяване на белия дроб, при което се следи оток и свиване на дихателните пътища, както и обособяване на повече слуз, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се показват в пристъпи на кашлица, зной, затруднено дишане, отмалялост, чести настинки, алергии, проблеми със съня, стягане в гърдите. Сред най-честите причинители на астма са тютюнопушенето, приемът на антибиотици в ранна детска възраст, замърсяването на въздуха, вирусните инфекции.
 150 хиляди деца в България са заболели от ХОББ и астма
150 хиляди деца в България са заболели от ХОББ и астма

Големите ни градове са отпред в класацията на замърсеност

Биоразнообразието на микробиома е главната причина за бронхиална астма и алергии. Имунната система губи положителното разграничаване сред рискови и безвредни микроорганизми. Хроничните белодробни заболявания - астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), се подреждат на четвърто място по разпространяване измежду неинфекциозните възпалителни болести след сърдечно-съдовите, метаболитните и онкологичните

В България не може да се направи метахолитния тест, защото метахолинът не е регистриран, акцентира още Стаевска.

Доц. Владимир Ходжев от Българското сдружение по белодробни заболявания посочи, че от астма умират 1000 души дневно.

Проблемът към този момент не е толкоз в лекарите, терапия също има, а по какъв начин да има надзор върху хората, страдащи от астма в домашни условия. Според доцент Ходжев от заболяване, лечимо в лечебните заведения, астмата се е трансформирала в амбулаторно лечимо заболяване.
 Най-много българи умират от белодробни болести
Най-много българи умират от белодробни болести

Аспираторът не чисти въздухът, безапелационен е пулмолог

По данни на Глобалната самодейност за астма 45% от пациентите имат неконтролирана астма, като от тях 83,7% смятат болестта си за следено.

Експертът е безапелационен, че пациентите с астма могат да бъдат сложени под надзор . Той акцентира на потребността да се усъвършенства придържането към инхалаторната терапия. Доц. Ходжев посочи и потребността от новаторски лекарства, които понижават потребността от лекуване. Когато астмата се управлява, пациентите нямат притеснителни признаци. Астмата не е в надзор, в случай че пациентите се разсънват с пристъпи през нощта или употребяват инхалатори два пъти в седмицата, изясни експертът. Той поучава ражданията със секцио да стават единствено при здравна належащо ст, защото при естествено раждане факторите, спомагащи за развиване на бронхиално заболяване са доста малко. Също по този начин кърменето на новороденото също понижава риска от астма.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР