3385 предмета с признаци на движими културни ценности са намерени

...
3385 предмета с признаци на движими културни ценности са намерени
Коментари Харесай

Прогнозата на прокуратурата - над 10 000 ценности от музея на Божков

3385 предмета с признаци на движими културни полезности са открити и конфискувани досега по планувания законов ред от прокуратурата от музея на Васил Божков към фондация " Тракия " на столичната улица " Московска " 43 . По информация от спецпрокуратурата Божков е записал по реда на Закона за културното завещание сбирка 212 артефакта.

Съпоставяйки броя на претърсените пространства до сегашния миг с броя на тези, в които следва да бъдат осъществени претърсвания и изземвания, прокуратурата чака, " с огромна степен на възможност ", броят на предметите да надвиши 10 000.

От прокуратурата дават фотоси и видео от едно от пространствата в постройката на ул. " Московска " № 43 в столицата.

И към сегашния миг дейностите по претършуване и изземване не престават. Достъпът на проверяващите органи до постройката и пространствата се обезпечава от чиновници на фондацията, които единствени разполагат с ключ.

От спецпрокуратурата прецизират, че дейностите са почнали на 30 януари 2020 година с позволение на Специализирания углавен съд.

По документ за благосъстоятелност постройката се състои от партер, три етажа и подпокривно пространство . Претърсването е стартирало с повсеместен оглед, снимане и фиксиране на всички пространства в постройката, като всяко едно от тях е било условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни полезности, са били фотографирани в наличието на поемни лица , на шефа на " НОВЕ ИНТЕРНАЛ " ЕООД, упълномощени адвокати от фондация " Тракия ", специалисти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена изложба, представители на Министерството на културата и на чиновници на фондация " Тракия " - началник лаборатория за консервация и проучвания и организатор музей.

Установено е, че множеството от предметите се съхраняват в нарушаване на всевъзможни правила и стандарти - откривани са били в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно положение. По-голяма част от движимите движимости били открити със замърсявания от земна маса , а върху опаковките е имало изписан ръкописен текст с обозначение на разнообразни географски области и обитаеми места в страната. "...от които излиза наяве, че евентуално са били добити от иманяри в нарушаване на закона. "

" Действията по следствието, свързани с изземването на описаните движимости, се правят при прецизно съблюдаване на процесуалните правила , както и на одобрените интернационалните практики за пакетиране, превозване и предпазване на артефакти, с оглед оптимално опазване на достоверността им ", показват от прокуратурата.

Всяка движимост в детайли се разказва, фотографира и опакова от специалистите и реставраторите от НИМ, а по-късно се транспортира и оставя на предпазване в пространства на НИМ и НХГ, на които е предоставено съхранението и опазването.

Всеки един протокол се предявява и подписва от всички участвали при съставянето му лица, в това число и от представляващите фондация " Тракия " на обвинения Божков, на които се дава образец.

След изземване на всички движимости, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза във връзка с тях, която ще бъде предоставена на екип от интернационалните специалисти, за реализиране на допустимо най-безпристрастно експертно умозаключение, декларират от институцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР