330 млн. лева са осигурени за увеличаване на възнагражденията в

...
330 млн. лева са осигурени за увеличаване на възнагражденията в
Коментари Харесай

За увеличението на учителските заплати са осигурени 330 млн. лева

330 млн. лв. са обезпечени за увеличение на възнагражденията в областта на образованието за следващата година. Това е записано в проектобюджета за 2019 година, оповестен на уеб страницата на финансовото министерство. Сред целите на финансовата рамка са още обществената политика, защитата и обезпечаването на по-справедливи дотации за общините.

Обещаните помощи за отопление – 40 млн. лв. в допълнение, са заложени във финансовата рамка за следващата година. С тях ще бъдат увеличени добавките на хората, които и сега имат право да получават такива помощи. Също по този начин обещанието 150 млн. лв. за хора с увреждания са препоръчани в проектобюджета за следващата година. Общо за нарастването на възнагражденията в бюджетната сфера е обезпечен един милиард в допълнение, като една трета от парите са за заетите в образованието.

С половин милиард са нарастване дотациите за общините, като общо в това перо са препоръчани 3,7 милиарда лв.. От финансовото министерство оповестяват, че ще има промени в метода, по който се получава изравнителната дотация. С нея 19 огромни общини ще останат без тези средства, а те ще бъдат пренасочени към по-малките общини, където има по-малък капацитет за нарастване на данъчните доходи.

С преходните и заключителни разпореждания се узаконява прекосяването на Националния институт по метеорология от Българска академия на науките към Министерството на образованието.

Общо по макрорамката – дефицитът ще бъде 600 млн. лв. следващата година или половин % от Брутния вътрешен артикул. Дългът ще продължи да понижава, като следващата година още веднъж няма да се поемат нови отговорности от външните пазари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР