330 милиона са заложените средства в бюджета за 2019 г.

...
330 милиона са заложените средства в бюджета за 2019 г.
Коментари Харесай

330 млн. лв за увеличението на заплатите на учителите, а 39 млн. лв. - за минималната заплата в системата

330 милиона са заложените средства в бюджета за 2019 година за нарастване на заплатите на учители и шефове, а 39 милиона лв. са за нарастване на минималната работна заплата в системата. Нарастването на най-ниските заплати ще бъде с 20 % и те ще доближат съвсем междинната за страната от 920 лв. брутно, а действително като чисто трудово заплащане, младите учители ще получат 713,90 лв.. Това се показва в мнение от Синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа " за бюджета за образованието за 2019 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

В мнението се споделя, че нарастването на разноските за делегирани към образованието действия е със 17 %, по този начин, както е заложено в решение на Министерския съвет за приемането на стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2019 година Единният разходен стандарт за възпитаник става 1611 лева вместо сегашните 1370 лева Стандартът за учебно заведение ще бъде повишен от 33 000 лева на 38 400 лева, а за паралелка - от 6998 лева на 8176 лева Стандартът за яслена и целодневна група в детска градина и учебно заведение става от 3998 лева на 4664 лева, а за институция - от 20 000 лева на 23 800 лева За дете от 2 до 4 години страната ще дава по 2190 лева, а за дете в наложителната предучилищна възраст - по 2405 лева За страдание, плануваните финансови разноски за възпитаник, остават без изменение на 25 лева

" Вместо съществено и отговорно финансиране на системата, през 2019 година за образованието са планувани 3,6 % от Брутният вътрешен продукт, което е разочароващо и не го показва, както шумно се прокламира, като приоритет на страната, в случай че го съпоставим с бюджета за 2009 година - 3,9 % от Брутният вътрешен продукт ", разясняват от синдиката. И декларират, че повече от десетилетие упорстват да стартира предпочитано финансиране на просветителната система, което ще отвори порти за същинските промени в нея. Синдикатът предлага за следващ път финансиране от 6 % от Брутният вътрешен продукт по рекомендация и образец на реформиращите се просветителни системи в европейските страни.

Синдикат " Образование " декларира, че новото нарастване на работните заплати е фундаментално значимо, само че няма да реши казуса с нежеланието на младежите да станат учители, както по финансови аргументи, по този начин и поради други, само че не по-малко значими " дефекти на учителската специалност ". Сред тях са непостижимата бумащина и все по-нарастващият наставнически напън.

Новият учебен бюджет за 2019 година прави нерешителен опит за изтриване на неравенствата сред огромните и дребните учебни заведения с нови съставни елементи във формулата за разпределянето на средствата по единния разходен стандарт за възпитаник. Засега обаче, МОН пропуща един доста значим съставен елемент в тази формула - съставният елемент преподавател, който неведнъж е предлаган от Синдиката " Образование ". Друга значима неправда, която би трябвало да откри решение, е в достигнатите през последното десетилетие основни разлики в работните заплати за идентични училищен длъжности. Тук ножицата се отваря до над 200 лв. в една и съща просветителна институция, декларират от учителския профсъюз, с ръководител Юлиян Петров.

От синдиката обобщават, че макар всички сериозни разбори на насъбраните през годините отрицателни и официални политики в образованието, 20-процентното нарастване е знаково, исторически значимо и не се е случвало от десетилетия. Образованието е стратегически бранш на всяко модерно и отговорно за бъдещето общество и заслужава повече поддръжка, благосклонност и схващане, разясняват синдикалистите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР