33-ото издание на Киномания продължава да вади жокери от ръкава

...
33-ото издание на Киномания продължава да вади жокери от ръкава
Коментари Харесай

"Киномания" почита Франко Дзефирели

33-ото издание на " Киномания " продължава да вади жокери от ръкава - и нямам поради " Жокера ", който шества по екраните. Традиционният есенен киномаратон в НДК ще показа селекция шедьоври в памет на Франко Дзефирели. Легендарният италиански режисьор ни напусна през юни на 96-годишна възраст. В кино " Люмиер " ще бъдат прожектирани най-известните му филми, измежду които са „ Укротяване на опърничавата ", „ Ромео и Жулиета " „ Хамлет ", и „ Братко Слънце, Сестро Луна ".

Вместо просто да екранизира Шекспировата пиеса, през 1967 година Дзефирели трансформира " Укротяване на опърничавата "  в комедия с впечатляващи декори и операторска работа, както и с присъединяване на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Това му носи две номинации за „ Златен глобус " и две за „ Оскар ". Прожекцията ще е на 10 ноември.

Милиони хора по света свързват и до през днешния ден Ромео и Жулиета с лицата на актьорите, увековечени във кино лентата на Франко Дзефирели от 1968 година Със своята трансформирала се в класика екранизация режисьорът дръзва да наруши традицията за функциите на Ромео и Жулиета да се избират по-възрастни артисти и залага на абсолютните дебютанти Ленард Уайтинг и Оливия Хъси, тогава на 17 и 15 години. Изящно сниман от аса Паскуалино де Сантис, " Ромео и Жулиета " е една от най-вдъхновените екранизации на Шекспир изобщо, което се дължи в огромна степен и на прелестната музика на Нино Рота. Отново валят номинации и награди, а пък прожекцията в " Люмиер " е на 9 ноември. 

Италианецът провокира интерес и със своята версия на " Хамлет " от 1990 година, където основната роля на датския принц извършва Мел Гибсън. Нея ще можем да забележим в София на 12 ноември, а ден по-рано е прожекцията на " Братко Слънце, сестро Луна " от 1972 година Филмът споделя за живота на Свети Франциск, като показва прословутата визита на босоногия духовник от Асизи при папа Инокентий III и другарството му със Света Клара.

Официалната стратегия на " Киномания " тази година се организира в НДК от 14 до 28 ноември.

 

Народоосвободителна въстаническа армия НАДЕЖДА

За втора поредна година в границите на " Киномания " ще бъдат раздадени " детски Оскари " за къси игрални и анимационни филми, основани от деца. Те ще бъдат връчени на 23 ноември в кино " Люмиер ", а кандидатури ще се приемат до 8 ноември. Условията за присъединяване са сценаристите, актьорите, операторите и режисьорите да са на възраст между 7 и 14 години, дължината на кино лентата да бъде не повече от 3 минути и той да не включва разговор или аудиореплики. Творбите се изпращат на [email protected].

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР